Wuhan Kingold Jewelry Inc., tvrtka specijalizirana za distribuciju i izradu nakita, bavi se trgovinom zlatom od 2002. godine, a trenutno se nalazi pod optužbom za krivotvorenje i financijske malverzacije. Tvrtka je navodno podigla kredit vrijedan gotovo tri milijarde dolara na osnovu zlatnih poluga za koje se ispostavilo da su lažne.

Radi se o najvećem proizvođaču nakita i prerađivaču zlata u kineskoj provinciji Hubei, a tvrtka se između ostalog i na Nasdaq burzi. Tijekom posljednjih pet godina tvrtka je redovno dobivala pozajmice i podizala kredite gdje je za zalog stavljala svoje zlato. No čini se da je barem dio od ukupno 83 tone zlatnih poluga koje su stavljene pod zalog – lažan.

Oglas:

       

 

Skandal oko navodne prijevare počeo se aktualizirati od veljače ove godine kad je jedan od kreditora, banka Dongguan Trust Co. Ltd, odlučila likvidirati dio zaloga za pokrivanje redovitih troškova. Banka je pritom otkrila da zlatne poluge koje je primila kao zalog uopće nisu od zlata, već se radi o pozlaćenoj bakrenoj leguri.

Dodatni problem predstavlja činjenica da su osiguravajuće tvrtke osigurale spomenuto zlato, očito bez provjere radi li se o pravom zlatu.

Također, čini se da to nije jedini slučaj lažnog zlata jer je prijevaru prijavila i bankarska institucija Minsheng Trust. Obje banke podigle su tužbu protiv Kingold Jewelry, te traže pokrivanje štete od strane osiguravajućih kuća.  Wuhan Kingold Jewelry Inc. u međuvremenu je diskvalificirana sa šangajske burze zlata.