Kineske trvtke kontroliraju najveći udio tržišta električnih vozila i baterija

Kina je preuzela vodstvo u ključnim vojnim znanostima, uključujući hipersonično oružje, kao I u ključnim “zelenim” tehnologijama kao što su električna vozila i proizvodnja baterija, gdje Kina stalno povećava svoju već dominantnu tržišnu poziciju.

Australski institute ASPI je proučio oko 2,2 milijuna akademskih radova objavljenih od 2018. do 2022. kako bi došao do svog zaključka, otkrivajući da je Kina činila 80 posto ukupnih rezultata istraživanja, uključujući 73,3 posto “istraživačkih rezultata visokog učinka za hipersoničnu detekciju, praćenje i karakterizaciju” i 56,9 posto istraživanja podvodnih dronova, uključujući podmorske bežične komunikacije.

Konkurencija je bila nešto bliža u području umjetne inteligencije (AI), ali Kina je i dalje vodila u četiri od šest polja povezanih s umjetnom inteligencijom koja je ASPI proučavao, u usporedbi s dva za Sjedinjene Države. Kina i SAD bile su otprilike izjednačene u istraživanju kvantnih računalnih tehnologija.

Nikkei Asia primijetio je početkom rujna da Kina agresivno širi svoj udio u postojećim visokotehnološkim industrijama, uključujući električna vozila i baterije.

Prisutnost kineskih tvrtki posebno je uočljiva na EV i srodnim tržištima. Iako je Tesla 2022. imao najveći udio na tržištu električnih vozila, 18,9%, tri kineska proizvođača kontrolirala su veći zajednički udio, 27,7%. Teslin udio te je godine bio 3,4 postotna boda manji nego što je bio 2021. BYD je u međuvremenu zauzeo drugi najveći udio, 11,5%, u odnosu na 6,9%.

Četiri od pet najvećih proizvođača izolatora za litij-ionske baterije, koji se koriste u električnim vozilima i drugim proizvodima, kineske su tvrtke s ukupnim udjelom od 63%.