Kineske vlasti ponudile su stanovnicima novčane nagrade za prijavljivanje pornografskih i drugih „ilegalnih“ publikacija.

Počevši od 1. prosinca, stanovnici će moći zaraditi navodno do 600.000 yuana (oko 541.000 kuna) za prijavljivanje ilegalnih sadržaja, bilo tiskanih ili virtualnih, prenosi Digital Journal.

Sadržaji koji se smatraju „ilegalnim“ u Kini obuhvaćaju široku lepezu, ali uključuju sve što „ugrožava nacionalno jedinstvo,“ „iznosi državne tajne“ ili „narušava javni red“. Ironično, ovi termini koriste se i prema onim političkim disidentima u zemlji koji se usuđuju protiviti vlastima.

Početkom prošlog tjedna kineska Internetska administracija objavila je kako je „očistila“ 9800 računa sa kineskih društvenih mreža, a koji su optuženi da su širili „politički štetne“ informacije i glasine.

Iz tog razloga vlasnici ovakvih platformi morat će čuvati korisničke podatke, uključujući login podatke, vrste uređaja s kojima se korisnici spajaju. Sve ove informacije biti će uključene u „izvještaje o procjenama sigurnosti“ koje će policija moći po potrebi tražiti kad poželi.

Jeda od razloga ovog poteza, osim kontrole političkih disidenata, jest i taj da Kina već neko vrijeme provodi sustav takozvanog „društvenog ocjenjivanja“, pri čemu se stanovnike ovisno o njihovim osobinama, navikama ponaosob bodovno ocjenjuje kao poželjne ili nepoželjne elemente društva.

Na osnovu bodova na ljestvici, dobro ocijenjeni mogu dobiti određene popuste u prijevozu, kupnji namirnica ili mogu lakše dobiti putne vize.

Iz ovih razloga Kina danas ima više od 20 milijuna nadzornih kamera, dok sustav videonadzora sadrži softvere za prepoznavanje lica te čak i analizu hoda.