Komunističke vlasti Kine započele su s izbacivanjem Afrikanaca iz njihovih domova i hotela zbog tvrdnji da su u tu zemlju donijeli korona virus.

Afrikanci u provinciji Guangdong i provinciji Fujian, žale se na poteze Kineza, bojeći se da bi mogli biti izloženi virusu.

Afrikanci u Kini, koji su za portal News of Africa potvrdili izbacivanje, rekli su da vlada upotrebljava silu za izbacivanje stranaca iz njihovih domova.

Strancima, a posebno crncima, trenutno nije dopušten pristup javnim mjestima, uključujući tržne centre, restorane i bolnice.

Pozvali su najmodavce da ih deložiraju, progone ih iz hotela i tjeraju ih da prođu kroz sve vrste nevolja zbog korona virusa.“

Kako bi se zaustavila izbacivanja, održan je sastanak između čelnika afričke zajednice u Guangzhouu i vlade. Unatoč rezolucijama i pozitivnom ishodu sastanka, utvrđeno je da deložacije tek treba završiti.

„Čelnici afričke zajednice u Guangzhouu imali su sastanak s vladinim dužnosnicima u gradu prije dva dana i razgovarali su o svim tim pitanjima.

To ne znači da su deložacije prestale. Afrikanci su sada na otvorenom i nemaju kamo otići“, rekao je jedan od deložiranih Afrikanaca.

Anozie Madaubuchi Cyril, generalni konzul Nigerije u Guangzhouu susreo se s nekim kineskim dužnosnicima danima nakon što je na društvenim mrežama objavljenja video snimka izbacivanja Nigerijaca iz njihovih stanova u Kini.

Cyril je optužio kineske dužnosnike da su ciljali Nigerijce i ostale Afrikance nakon pojave korona virusa koji je započeo u toj zemlji. Veleposlanik je inzistirao da nijedan kineski državljanin nije podvrgnut istom tretmanu u Nigeriji, jer je također naglasio da isti pristup nije primijećen prema građanima drugih zemalja u kojima je potvrđen korona virus.

U pismu generalnom konzulu konzulata Gane u Guangzhouu, kineske vlasti tvrde da grad ulaže sve napore kako bi spriječio širenje bolesti i proveo zaštitu zdravlja i sigurnosti svih u Guangzhouu.

U obavijesti dostavljenoj strancima u pogođenoj provinciji, kineska vlada je rekla, „Od 5. do 7. travnja, prema relevantnim vladinim odjelima, ulice će okupiti afričke stanare u svojim nadležnostima kako bi se na predviđenim mjestima provodila ispitivanja nukleinske kiseline (otvoreni prostor ispred odbora četvrti). Vlasnici / stanovnici moraju se upoznati s ovim i obavijestiti svoje obitelji.

Izbačeni stranci pozivaju Afričku uniju i Ujedinjene narode da interveniraju kako bi zaustavili iseljavanje koje je u tijeku u provinciji Guangdong i Fujian.