Kineski vladin propagandni list Global Times obilježio je 21. godišnjicu napada al-Qaide na Ameriku kolumnom u nedjelju osuđujući Ameriku zbog navodnog izazivanja “ogromne patnje” na globalnoj razini nakon napada.

Na sličan je način obilježio godišnjicu u nedjelju objavljujući intervju s navodnim “afganistanskim učenjakom” osuđujući Ameriku zbog navodnog poticanja rasta terorizma u zemlji.

“Tijekom protekle 21 godine, SAD je, pod zastavom ‘protuterorizma’, vodio ratove u inozemstvu i prouzročio ogromnu patnju ljudima u drugim zemljama. Međutim, SAD ne samo da nije uspio izvesti svoj ‘demokratski sustav’ u zemlje Bliskog istoka ili iskorijeniti terorizam, već su se kod kuće suočili s rastućim ekstremizmom u političkoj i društvenoj sferi.”

Global Times je na sličan način iznio još jednu optužbu protiv Amerike – da je Washington “nedavno pojačao napore za krađu nafte” u Siriji, i ustvrdio je da je Amerika “svrgnula nekoliko vlada u regiji koje su se opirale njezinoj hegemoniji” ne imenujući ih. Činilo se da se državne novine referiraju na svrgavanje diktatora socijalističke stranke Baath Sadama Huseina u Iraku i kineskog saveznika u Libiji, Moamera Gadafija; Afganistan je južnoazijska, a ne bliskoistočna zemlja.

“Kroz ‘borbu protiv terorizma’ u inozemstvu, američka vlada također je snažno promicala demokraciju američkog stila, uzrokujući samo veća previranja i krizu ljudskih prava u tim zemljama”, ustvrdio je Global Times.