Kineski sudovi poništavaju patente zapadnih tvrtki u industrijama koje se smatraju važnima za tu zemlju, izvijestio je WSJ ovaj tjedan. List je citirao dužnosnike u SAD-a i EU koji su ponovno optužili Kinu za krađu zapadnih tehnologija.

Dužnosnici tvrde da Peking koristi svoje sudove i patentna vijeća za kršenje stranih prava intelektualnog vlasništva i pomoć kineskim tvrtkama, dodajući da su napori usmjereni na industrije važne za naciju, kao što su tehnologija, farmaceutski proizvodi i rijetke minerale.

Prema medijskom izdanju, američkom proizvođaču rendgenske opreme kinesko pravno vijeće poništilo je desetljeće star patent, dok je neimenovani španjolski dizajner mobilnih antena izgubio sličnu bitku na sudu u Šangaju.

Drugi kineski sud navodno je presudio da je japanski konglomerat prekršio antimonopolske zakone odbivši licencirati svoju tehnologiju kineskom rivalu.

Sukob je usredotočen na rastuće natjecanje između SAD-a i Kine za tehnološku i gospodarsku nadmoć. SAD su postavile sve veći niz ograničenja za kineske tehnološke industrije. U listopadu je Washington zabranio izvoz čipova u Kinu.

Peking je pak optužio svog rivala da politizira znanost i tehnologiju kako bi zaštitio američko vodstvo u tim industrijama. Dok je Washington opetovano optuživao Kinu za krađu američkih tehnologija i njihovo prisvajanje za vojnu upotrebu.