Foto: Stringer / Reuters

Prijedlog o uvođenju poreza osobama koje imaju manje od dvoje djece izazvao je gorljivu debatu u Kini, posebno s obzirom da je u toj zemlji desetljećima na snazi bila „politika jednog djeteta“, koja je ukinuta 2016. godine.

Spomenuta demografska politika imala je ogroman utjecaj na kinesku demografiju, vjeruje se da je direktno utjecala na sprječavanje oko 400 milijuna porođaja. Kina danas, poput Europe, ima velikih problema s prirodnim prirastom, te „ostarjelom“ populacijom, no kineska vlada, za razliku od EU vlastodržaca nema namjeru uvoziti „rasplođivače“ s drugih kontinenata, već na sve načine pokušava natjerati vlastitu populaciju da ima više djece.

Glasilo Komunističke partije Xinhua Daily prošli tjedan objavilo je članak dvoje kineskih akademika koji su predložili stvaranje „reprodukcijskog fonda“ u kojeg bi novac uplaćivali svi koji imaju manje od dvoje djece, a taj novac bi se onda koristio za pomoć obiteljima s više djece.

Akademici sa sveučilišta Nanjing, napisali su kako vjeruju da će kineski natalitet znatno pasti ako se ništa ne poduzme, a takozvani „reprodukcijski fond“ trebala bi biti samo jedna mjera za stimuliranje prirasta.

No, mnogi Kinezi, uključujući i demografe, poput Huang Rongqinga, bivšeg direktora demografskog i ekonomskog instituta sveučilišta u Pekingu, smatraju da je ovaj prijedlog „smiješan“.

Izbor koliko će tko imati djece je obiteljska odluka. Mi možemo poticati ljude da imaju djecu, ali ne tako što svima namećemo poreze. To bi bilo kršenje ljudskih prava, kao što je to bilo kad smo limitirali populaciju.

Odluka Pekinga da 2016. godine ukine „politiku jednog djeteta“ dovela je do najvećeg porasta nataliteta u posljednjih 15 godina, no očekuje se da baby boom neće dugo trajati. Oko 60 posto kineskih roditelja izjavilo je da ne žele drugo dijete, uglavnom navodeći financijske razloge. Kao odgovor, vlada je odlučila financijskim mjerama potaknuti obitelji da imaju više od jednog djeteta.

Broj novorođenčadi u Kini unatoč tome je stalno u opadanju, sa 17,9 milijuna 2016. godine na 17,2 milijuna prošle godine.