Stanovnici Kine uskoro će morati početi koristiti identifikaciju lica kako bi se prijavili na internetske usluge ili dobili novi mobilni broj.

Kineska vlada prošlog je mjeseca objavila da će stanovnici koji se prijavljuju za novi mobilni ili internetski uređaj skenirati lica telekomunikacijskim prijenosnim uređajima. Nova pravila primjenjivat će se od 1. prosinca, javlja Business Insider.

Kinesko ministarstvo industrije i informacijske tehnologije (MIIT), državna agencija odgovorna za reguliranje interneta i tehnologije, napisala je da je odluka dio njihovih poteza „zaštite legitimnih prava i interesa građana u cyber-prostoru“ te sprečavanja prijevara.

Novi zakon dio je mjera kineskih kapitalističko-komunističkih vlasti da olakšaju praćenje građana i njihovih aktivnosti, pri čemu u Kini ima oko 854 milijuna korisnika interneta.

Novim će se zakonom stanovnicima zabraniti da prenose svoje mobilne brojeve drugim osobama. Kina je tako postala prva zemlja koja zahtijeva identifikaciju lica za prijavu na mobilne i internetske usluge.

Prošli mjesec kineski državni mediji najavili su razvoj nove „super kamere“ – kamere umjetne inteligencije sa senzorima od 500 megapiskela koje će u „savršenim detaljima“ moći prepoznati pojedinačna lica u gomili od desetak tisuća ljudi. Državni mediji navode da bi uređaj, koji je pet puta snažniji od ljudskog oka, mogao imati primjenu u vojne svrhe te za nacionalnu sigurnost.


Komunistički zločini: „Veliki skok naprijed“ u Kini


Kina je prošle godine također priopćila kako je razvila novu nadzornu kameru koja bi mogla prepoznati korisnike na temelju njihovog načina hodanja i siluete. Navodno je tehnologija „prepoznavanja hoda“ već uvedena u nekoliko kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj.

Kineska cenzura i nadzor narasli su pod kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a tisuće novih inicijativa za cenzuru i nadzor izdaje se svake godine.

U 2014. godini, Xijeva vlada objavila je planove za svoj „sustav socijalnog bodovanja“, ogromni, obavezni sustav rangiranja svih 1,4 milijarde građana. Prema Kini, sustav rangiranja želi ojačati shvaćanje da je „čuvanje povjerenja čast, a rušenje povjerenja sramota“.

Plan koji je u nekim gradovima već proveden u potpunosti će se provesti 2020. godine. Primjerice, blokiranje prolaza na pločniku, ilegalni prelazak ceste, izbjegavanje plaćanja karta u javnom prijevozu, pa čak i neodgovorno bacanje smeća mogu sniziti prag vašeg socijalnog rejtinga. Kazne za niski socijalni rejting uključuju zabranu putovanja vlakovima, smanjivanje brzine interneta i javno sramoćenje.


Kina zabranjuje anonimno surfanje i online kritiziranje vlade