Kineski Global Times, vladine propagandne novine, ismijao je Ameriku kao “sprdačinu demokracije” u srijedu i upozorio da su američke elite “najveća svjetska prijetnja demokraciji“.

Global Times se usredotočio na rezultate globalne ankete koju je ovaj tjedan objavio Pew Research Center, a koja je otkrila pad broja Amerikanaca koji svoju zemlju smatraju dobrim političkim uzorom. Čini se da se ispitani stranci također slažu po tom pitanju.

Malo tko vjeruje da američka demokracija, barem u svom sadašnjem stanju, služi kao dobar model za druge nacije. Medijan od samo 17 posto kaže da je demokracija u SAD-u dobar primjer za druge koji treba slijediti”, primijetio je Pew, “dok 57 posto misli da je to nekada bio dobar primjer, ali nije bio posljednjih godina.

Amerikanci uglavnom dijele mišljenje da njihova demokracija više nije dobar model: 72 posto kaže da je američka demokracija nekada bila dobar primjer za druge koji su ga slijedili, ali nedavno nije bila”, nastavlja studija.

Studija je također pokazala da američka popularna kultura i zabava još uvijek dobivaju gotovo univerzalne pohvale, što sugerira da stranci američku politiku vide kao odvojenu od njezine kulture.

SAD više nisu ‘svjetionik demokracije’, već više naliče na sprdačinu demokracije”, objavio je Global Times. “Ako se od ljudi diljem svijeta traži da navedu nedavna dostignuća SAD-a, možda će im trebati neko vrijeme prije nego što navedu jedno ili dva. Međutim, ako se radi o problemima s američkom demokracijom, slučajevi su spremni da se otkotrljaju s jezika.