Kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je SAD da koriste ideju “demokracije” kao “oružje za masovno uništenje” kako bi nametnuli svoju volju svijetu, nakon što je Peking ostao nepozvan na Washingtonski “Summit za demokraciju”.

Čelnici i uglednici iz 100 zemalja i međunarodnih organizacija sudjelovali su na Summitu za demokraciju Bidenove administracije u četvrtak i petak. Održan virtualno, na događaju se vidjelo da su saveznici SAD-a proglasili svoju potporu građanskom društvu i obvezali se financirati ‘prodemokratske’ nevladine organizacije u zemlji i inozemstvu.

Kina – glavni geopolitički suparnik SAD-a – nije pozvana, dok su druge zemlje u lošim knjigama Washingtona, naime Rusija i Mađarska, također bile kritizirane.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova iskoristilo je priliku u subotu da optuži SAD da skriva svoje napore da održi “globalnu hegemoniju” iza izraza “demokracija”.

O tome hoće li neka zemlja biti demokratska ili ne treba odlučivati ​​njezin vlastiti narod, a ne šačica autsajdera koji upiru prstom“, stoji u priopćenju ministarstva. “Demokratski sustav neke zemlje i njezin put prema demokraciji trebali bi neovisno birati vlastiti ljudi u svjetlu njihove nacionalne stvarnosti.”

Nastavilo je s kritiziranjem SAD-a zbog pokušaja uvođenja demokracije putem oružja u Afganistanu, Iraku, Libiji i Siriji, te za korištenje sankcija i prijetnje “revolucijama u boji” kako bi natjerale druge države da prihvate njihovu verziju demokracije.

“Revolucija u boji” izraz je koji se koristi za opisivanje pokušaja rušenja vlade, predvođenog dobro financiranim skupinama civilnog društva i nevladinim organizacijama. SAD je, bilo prikriveno ili otvoreno, podržao brojne takve strane revolucije, uključujući prosvjedni pokret 2000. koji je svrgnuo srpskog čelnika Slobodana Miloševića s vlasti, Revoluciju ruža u Gruziji 2003. i Narančastu revoluciju u Ukrajini 2004. godine.

Dok je Kina kritizirala SAD zbog takve lažne taktike, zapadni mediji slavili su Washingtonov “šablon za pobjedu na tuđim izborima”.

Izjava Pekinga optužila je SAD da koriste demokraciju kao “oružje za masovno uništenje”.

Trebali bismo odlučno odbaciti i suprotstaviti se svim oblicima pseudodemokratskih i antidemokratskih praksi i političkih manipulacija pod okriljem demokracije”, zaključuje se u priopćenju.