Kinezi tvrde da je analni bris najtočniji u dijagnosticiranju COVID-19

Nakon što je u petak u Pekingu otkrivena prisutnost novog soja virusa koji uzrokuje COVID-19, a koji je prvotno uočen u Engleskoj, kineske vlasti u Pekingu namjeravaju u 48 sati testirati više od dva milijuna ljudi, a testirati će se uzimanjem briseva iz grla, nosa i analnog otvora.

Analni brisevi već se od ranije koriste u Kini, te prema riječima kineskih stručnjaka, oni su navodno najtočniji u otkrivanju prisustva korona virusa.

Od početka epidemije uzimali smo uzorke za testiranje u glavnom brisevima iz grla. Njihova karakteristika je jednostavno i brzina, stoga su prikladni za testiranja velikih razmjera. Brisevi iz nosa su točniji, no oni su nešto neugodniji za ispitanike“, objašnjava Li Tongzeng iz pekinške bolnice You’an Hospital.

Kod asimptomatskih slučajeva i kod pojedinaca s blagim simptomima, oni se obično brže oporavljaju od bolesti, te je moguće da već nakon tri do pet dana nema prisustva virusa u njihovom grlu.

No uočili smo da kod nekih pacijenata korona virus preživljava duže vrijeme u probavnom traktu i izmetu nego što je slučaj s respiratornim traktom.

Prema njegovim riječimaanalni brisevi povećavaju vjerojatnost otkrivanja virusa i smanjuju vjerojatnost pogrešne dijagnoze.

Naravno, analni brisevi nisu toliko praktični i ugodni kao brisevi grla, stoga ih koristimo kod pojedinaca u ključnim područjima karantene, a oni nam smanjuju vjerojatnost lažno pozitivnih rezultata.

Prema smjernicama kinesko Nacionalnog zdravstvenog vijeća, analni brisevi primjenjuju se guranjem štapića 3 do 5 centimetara dubine u analni otvor. Štapić se potom zarotira i izvadi te se spremi u spremnik za uzorke.