Kirurg koji je operirao mladu Talijanku nakon problema zbog cijepljenja: „Nikad nisam vidio ništa slično“

Kirurg koji je operirao Talijanku Camillu Canepu, koja je umrla u 18. godini od posljedica cijepljenja, rekao je da nikada nije vidio nešto slično. „To nije normalno“, dodao je.

Camillu Canepu operirao je Gianluigi Zona, direktor neurokirurške i neurotraumatološke klinike bolnice San Martino: „Nikad nisam vidio mozak koji je bio pogođen tako opsežnom i ozbiljnom trombozom.“

Te noći dežurni neurokirurg u San Martinu bio je Alessandro d’Andrea, koji je za operacijskim stolom pozvao i glavnog liječnika da sudjeluje u zahvatu. „Odlučili smo napraviti dekompresijsku kraniotomiju, u kojoj se lubanja otvara radi ublažavanja unutarnjeg pritiska.“

Zona je ispričao svoje iskustvo: „Svi su venski sinusi bili začepljeni trombima, scenarij koji nikada nisam vidio u svom dugogodišnjem radu u ovoj profesiji. Zamišljajte venski sinus kao rijeku usred doline u kojoj se konvergira nekoliko potoka. Ako se usred vodotoka izgradi brana, rijeka nabuja i pritoke u ovom trenutku više ne mogu odvoditi, tako da pritisak raste uzvodno.

„Nisam ni virolog, ni epidemiolog, ni mrtvozornik, ali s obzirom na sliku koju sam vidio u glavi djevojke, jasno je da imamo posla s nečim što nije normalno,“ rekao je.

Roditelji 18-godišnjakinje koja je unatoč operaciji umrla, rekli su medijima: „Nije bila bolesna“.

Prošli tjedan tužitelj iz Genove, koji koordinira istrage koje su u tijeku, naložit će mrtvozorniku Pavije da izvrši obdukciju tijela Camille Canepe, osamnaestogodišnjakinje koja je umrla nakon cijepljenja.

Liječnici tvrde da je djevojka navodno patila od kroničnog manjka trombocita, „obiteljske autoimune trombocitopenije“.

No, obitelj djevojčice, kojoj pomaže odvjetnik Angelo Paone, čvrsta je po ovom pitanju. „Camilla nije bila bolesna“, objasnio je njihov odvjetnik. U prilog njihovoj tvrdnji nalaze se dva različita CT pregleda. Prošla je dva pregleda, a otpuštena je nakon prvog koji nije pokazao stanje tromboze u tijeku, ali je odmah prebačena u bolnicu nakon drugog koji je pokazao da joj je zdravlje narušeno.

Djevojka je na hitnu u bolnici Lavagna stigla 3. lipnja, samo tjedan dana nakon primanja AstraZenecinog cjepiva. Žalila se na jake glavobolje.

Canepa, koja je živjela u gradu Sestri Levante u Liguriji, primila je cjepivo tijekom „otvorenog dana“ za osobe starije od 18 godina. Cjepivo tvrtke AstraZeneca ima „uvjetno odobrenje“ i primjenjuje se za sve starije od 18 godina, ali u Italiji se preporučuje samo za one starije od 60 godina zbog višestrukih slučajeva krvnih ugrušaka u mlađih ljudi.

Camilin slučaj izazvao je zabrinutost kod mladih ljudi koji su prije željeli cijepljenje kako bi dobili zelenu kartu ili covid putovnicu koja im omogućuje putovanje i prisustvovanje masovnim događanjima.

Vlasti i medicinski stručnjaci cijepljenje upravo i propagiraju kao uvjet za dobivanje takvih propusnica, a ne kao očuvanje ljudskog zdravlja koje većini, čini se, nije uopće bitno.