Kirurzi se nadaju da će uspjeti uspješno obaviti prvu transplantaciju maternice transrodnoj osobi koja je rođena kao muškarac.

Organi potrebni da bi osoba zatrudnjela dolazili bi ili od mrtvog darivatelja ili od transrodne osobe rođene kao žena kojoj su uklonjeni reproduktivni organi.

Dr. Narendra Kaushik koji planira revolucionarnu operaciju kaže da bi takva osoba teoretski mogla dobiti dijete umjetnom oplodnjom.

Kirurg, koji ima sjedište u indijskom glavnom gradu New Delhiju, rekao je:

Svaka transrodna žena želi biti što je više moguće žensko. A to uključuje biti majka. Put do toga je transplantacijom maternice, kao i s bubregom ili bilo kojom drugom transplantacijom. Ovo je budućnost. Ne možemo točno predvidjeti kada će se to dogoditi, ali će se dogoditi vrlo brzo. Imamo svoje planove i vrlo smo optimistični u vezi s tim.

Transplantacije maternice već su provedene u Danskoj, s jedne žene na drugu, ali ovo bi bila prva transrodna žena, rekao je profesor Simon Fishel.

Dr. Kshuik je rekao da je oko 20 posto njegovih pacijenata iz inozemstva, a mnogi lete iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U njegovoj klinici Olmec u New Delhiju posao cvjeta, a kirurg je nedavno otvorio namjenski centar kako bi zadovoljio potražnju. Indija sada nadmašuje Tajland kao odredište izbora za ovu vrstu operacije.

Mnogi naši pacijenti govore nam da njihovi seksualni partneri niti ne primjećuju da nisu rođeni sa ženskim spolnim organima”, rekao je dr. Kaushik.

I to je naš cilj, učiniti da one žive što normalnijim životom kao žene. Cilj nam je estetski ideal.

Transplantacije maternice još uvijek se smatraju eksperimentalnim postupkom.

Postojao je samo jedan poznat slučaj transplantacije maternice transrodnoj osobi, ali je ona umrla samo nekoliko mjeseci kasnije zbog komplikacija.