Većina popularnih klasičnih dječjih knjiga treba biti uklonjena s polica jer su zastarjele, seksističke, rasističke i napisane iz perspektive bijelaca, sugerira nova studija.

Svijet predstavljen u dječjim knjigama odražava pretežno srednju klasu, heteroseksualne, muške heroje i likove”, stoji u izvješću dr. Helen Adam i Laurie Harper sa Sveučilišta Edith Cowan u Zapadnoj Australiji.

Prema istraživanju, objavljenom nedavno u The Australian Educational Researcher, 90% knjiga koje se čitaju u australskim i američkim dječjim centrima „promicalo je tradicionalna, binarna i stereotipna gledišta o rodu i rodnim ulogama“.

Dr. Adam učestalo ukazuje na navodni negativan utjecaj tradicionalne književnosti i filmova na razvoj djece. U svojim ranijim studijama kritizirala je knjige dr. Seussa zbog prikazivanja manjinskih kultura na „stereotipne ili egzotične načine i često u podređenim ulogama prema bijelim likovima“.

Ona također osuđuje Disneyjeve klasike zbog poticanja rasizma i rodnih stereotipa, nazivajući Snjeguljicu primjerom ovisne žene.

Ona umjesto toga preporučuje zamjenu „zastarjelih“ klasika s „inkluzivnijim“ knjigama, napisanim u posljednjih 20 do 30 godina.