Na predavanju u organizaciji Rotary Club Split, predavanje je u Splitu u četvrtak održao dr. Ivica Vilibič, znanstveni savjetnik s Instituta za oecanografiju i ribarstvo. Vilibić je tom prigodom iznio tek „procjenu“ uz tipično senzacionalističke naslove masmedija.

Tribina pod nazivom „Klimatske promjene: Što se događa s Jadranskim morem?“ nije mogla proći bez tipičnog apokaliptičnog vidovnjaštva koje je zasnovano na „procjeni.“


Istraživanje utjecaja „klimatskih promjena“: 90 posto atola i otoka stabilno ili čak rastu iznad razine mora


Postoji procjena da bi se do 2100. mogla od pola metra do metra podići razina mora u svijetu, a tako i Jadrana. Porast razine mora mogao bi ugroziti neka naselja. Zamislite u Splitu more više za metar ili pola metra,“ rekao je Vilibić, a prenosi Večernji list.

Dotične „procjene“ sugeriraju i da bi u Splitu bile učestalije poplave Rive i Dioklecijanovih podruma.

Uz još poneku katastrofičnu viziju, Vilibić je otišao u krajnje komičnom smjeru rekavši kako bi „klimatske promjene mogle pozitivno utjecati na turizam u Hrvatskoj, jer će se zbog porasta temperature produžiti kupališna sezona.

Na svu sreću, hrvatsko priobalje će čak biti još veći turistički raj ukoliko se obistini ono što su „renomirani svjetski stručnjaci“ predvidjeli da će se već odavno dogoditi, a nikako da se dogodi. Sve do tada, moći ćemo očajavati i žaliti za toplijim vremenima jer ipak je stigla nova „klimatska promjena“ u vidu nečega što se zove jesen, a mogla bi nam doći i zima…


Među 11.000 „znanstvenika“ koji su proglasili „klimatsku krizu“ našao se Micky Mouse te brojni pseudo-stručnjaci