Klimatske promjene mogle bi prouzročiti nestašicu piva, tvrde stručnjaci

Klimatske promjene mogle bi uzrokovati nestašice piva jer više temperature štete prinosima ječma i hmelja diljem svijeta, upozorio je Atsushi Katsuki, izvršni direktor japanske pivarske tvrtke Asahi.

U intervjuu za Financial Times objavljenom u petak, citirao je analizu koju je provela tvrtka, a koja je otkrila da bi više temperature znatno smanjile usjeve ječma u glavnim zemljama proizvođačima i oštetile kvalitetu hmelja u sljedećih 30 godina.

Izvršni direktor Asahija rekao je da bi žetva ječma u Francuskoj mogla pasti za 18% do 2050., dok bi se žetva u Poljskoj mogla smanjiti za 15% ako se svijet zagrije za četiri stupnja prema najgorem scenariju UN-a. Dodao je da će se Češka, jedan od najvećih svjetskih proizvođača hmelja, suočiti s padom kvalitete ovog ključnog sastojka za aromatiziranje i čuvanje piva od 25 posto. To bi dovelo do globalnog deficita piva, ustvrdio je.

U manje ekstremnom klimatskom razvoju, sa zagrijavanjem ispod dva stupnja, predviđa se pad žetve ječma za 10% u Francuskoj i 9% u Poljskoj. Istodobno bi se proizvodnja hmelja u Češkoj smanjila za 13 posto, smatra Katsuki.

“Iako bi s toplijim vremenom potrošnja piva mogla rasti i postati prilika za nas, klimatske promjene će imati ozbiljan utjecaj”, rekao je za FT. “Postoji rizik da nećemo moći proizvesti dovoljno piva.”

Prema njegovim riječima, globalno zatopljenje utjecalo je na cijene ječma čak i više od sukoba u Ukrajini.

Vremenske fluktuacije već su utjecale na žetvu ječma posljednjih godina, poslavši europske cijene slada i pivskog ječma na rekordne razine prošle godine.

Autor: Ivica Mandekić