Tridesetak klimatskih histeričara zapriječilo je prugu ispred teretnog vlaka kako bi prosvjedovali protiv njemačke vlade zbog neuspjele klimatske politike.

Skupina ekstremnih klimatskih histeričara zaustavila je u utorak vlak s oko 200 novih automobila Volkswagen u sjevernom gradu Wolfsburg u znak protesta zbog doprinosa automobilske industrije „klimatskim promjenama“, javlja Deutsche Welle.

Lokalna policija priopćila je kako je u prosvjedu sudjelovalo oko 30-ak ekstremista, a nekoliko njih privezalo se za kolosijeke između tvornice VW i lokalne postaje, prisilivši vlak da se zaustavi na mostu.

Oko 15 službenika odgovorilo je na incident, ali u početku nisu vidjeli razloga da odmah poduzmu mjere protiv ekstremista.

Prema njemačkoj željezničkoj tvrtki Deutsche Bahn, dok je teretni vlak bio zaustavljen, drugi željeznički promet na tom području nije bio pod utjecajem blokade.

Zaustavljeni vlak na mostu uz paranoičnu poruku | Izvor: Deutsche Welle

Glasnogovornik policije rekao je da je blokada uklonjena u večernjim satima, a prosvjednici koji su bili na mostu prebačeni su u policijski čamac koji je čekao u kanalu ispod mosta. Nekoliko ekstremista je privedeno, ali policija Wolfsburga je naknadno rekla da su svi pušteni.

Jedna od skupina koja je sudjelovala u blokadi izjavila je u postu na blogu da je prosvjed bio odgovor na „neuspjelu klimatsku politiku“ njemačke vlade u pogledu mobilnosti i njegovanja „prometne revolucije“.

Nekolicina ekstremista povezanih sa željezničkom blokadom provela je noć u metalnom globusu u ulaznoj dvorani sjedišta VW-a. Planirali su okončati svoj protest u srijedu na konferenciji za novinare.

U izjavi, VW je rekao da su zaštita klime i održivost jedan od glavnih prioriteta tvrtke i da redovno poziva ekološke organizacije na rasprave o održivoj mobilnosti.