Tko bi mogao i pomisliti da bi takva nesloga mogla vladati među histeričnom mladeži koja za „klimatske promjene“ krivi sve i svakog, a od svih, osim sebe, traže apsolutni preokret društva, tehnologije i povratak u pećinsko doba.

No, upravo takve scene dogodile su se u Lausanni u Švicarskoj prošlog tjedna, na sastanku mladih klimatskih histeričara.

Povišene tenzije nastupile su već u srijedu, kada su tijekom sastanka oko 450 histeričara pod nazivom „Smile for Future“ pojedine skupine počele iskazivati nezadovoljstvo,cmizdriti, međusobno se vrijeđati i svađati. Razlog takvim scenama bilo je rasprava o strateškim planovima prosvjeda.

Razlozi sukoba

Dio klimatskih histeričara navodno je nezadovoljan poretkom unutar pokreta, koji navodno nema vodstvo niti hijerarhiju te djeluje po principu tobožnje „raširene demokracije“, gdje svi imaju pravo – odlučivati.

Većina se također ne može dogovoriti oko toga koliko bi „radikalan“ trebao biti pokret te smiju li se kršiti zakoni tijekom prosvjednih akcija.

Pored toga, poljski članovi pokreta nisu se osjećali nimalo ugodno nakon što su njemački i francuski članovi zagovarali povratak komunizma kao jedinu alternativu kapitalizmu, javlja Blick.

Bilo je malo strukture i bilo je teško složiti se oko bilo čega“, jedan je mladić retrospektivno sažeo situaciju.

Mnogi sudionici smatrali su Švicarsku neprimjerenim jer zemlja nije članica EU i ima previsoke cijene.

Za sudionike iz istočne Europe, čak je skupo kupiti nešto u supermarketu“, rekao je austrijski sudionik.

Greta Thunberg je s još 30-ak histeričara protestno napustila sastanak, prenosi BuzzFeed. Na ove napise odgovorila je kako je navodno samo pratila nezadovoljnog i razočaranog istomišljenika kako bi ga utješila, navodi Welt.

Za sve navodno krivi – mediji

U petak, posljednjeg dana samita na Sveučilištu u Lausanni, atmosfera je bila i dalje opskurna, a Greta je u svom govoru okrivila medije za napetosti među oko 400 klimatskih histeričara te je prisutne novinare izbacila sa sastanka, navodi švicarski portal Blick.

U suprotnom bi ti novinari mogli „izvijestiti o svemu kao da smo imali svađu,“ objasnila je Greta.

Thunberg je kritizirala razinu pažnje koju su mediji usredotočili na fotografije plakanja i bijesnih tinejdžera. Stoga je većina sudionika kongresa dala suglasnost da se mediji isključe iz rasprave.

Novinari su tada morali napustiti dvoranu. Rekli su sami da ih je taj potez zapanjio. „Kako trebamo izvještavati o sastanku na vrhu, ako nam nije dozvoljeno da budemo tamo?“, pitao je Wolfgang Wanner s javnog njemačkog televizijskog kanala ARD.

Nekoliko minuta kasnije, novinarima je ipak bilo dopušteno da se vrate u dvoranu. „Mi smo samo ljudi i ponekad nam je potrebna privatnost, ali kao pokret se trudimo biti što transparentniji“, rekao je u izjavi suorganizator Kelmy Martinez nakon skandala.

Prema izvješću, dio nezadovoljnih klimatskih histeričara odgovorio je protestima ispred ulaza u konferencijsku dvorane.