Izvješće o kakvoći zraka u svijetu 2019. ukazalo je da se gotovo 90 posto najzagađenijih gradova na svijetu nalazi u Kini, Indiji, a većina ostalih u Pakistanu i Indoneziji.

Kako javlja South China Morning Post, od razmatranih 200 najzagađenijih gradova svijeta, 90 posto njih nalazi se u Indiji i Kini čime ove dvije zemlje zauzimaju 5. i 11. mjesto na popisu zemalja s najsmrtonosnijom vrstom onečišćenja poznatijom kao smog (PM2.5).

Za ovu vrstu onečišćenja, promjer svake opasne čestice je približno 2,5 mikrona, što je otprilike jedna trećina širine ljudske dlake. Takve mikroskopske čestice su toliko malene da lako mogu ući u krvotok kroz dišni sustav, što dovodi do bolesti uključujući astmu, rak pluća i zatajenje srca.

Izvještaj, koji su u utorak objavili IQAir Group i Greenpeace, sadrži analizu 5000 velikih gradova širom svijeta. Najvišu razinu zagađenja PM2.5 česticama ima Bangladeš, a slijede ga Pakistan, Mongolija i Afganistan. Međutim, kombinirano stanovništvo Kine i Indije od oko 2,8 milijardi ljudi (oko 28 posto čitavog svijeta) toliko je veliko da čine preko 90 posto svjetski najzagađenijih gradova.

Neki od svjetskih gradova s visokom razinom zagađenja PM2.5 uključuju indijsku prijestolnicu New Delhi, Lahore u Pakistanu, Daku u Bangladešu, Kalkutu u Indiji i Jakartu u Indoneziji. Na popisu su se našli i kineski grad Wuhan, gdje je prvo izbila trenutna epidemija koronavirusa, kao i glavni centri Chengdu i Peking.

Preko sedam milijuna prijevremenih smrti koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pripisala izloženosti onečišćenju rezultat je čestica PM2.5, koje obično potječu od pješčanih oluja, divljih požara, poljoprivrede i teške industrije, posebno izgaranja fosilnih goriva.

Zagađenje zraka je vodeća svjetska ekološka opasnost“, rekao je izvršni direktor IQAir-a Frank Hammes u objavljivanju izvještaja. „Devedeset posto globalne populacije udiše nesiguran zrak.“

Unatoč tome što je kineska prosječna koncentracija PM2.5 u gradovima pala za 20 posto između 2018. i 2019., gradovi ove zemlje i dalje čine 117 od 200 najzagađenijih gradova širom svijeta.

Uz to, samo dva posto kineskih gradova bilo je u skladu sa smjernicama WHO-a za razinu PM2.5, dok je 53 posto premašilo granice koje je postavio Peking. To je gotovo sigurno glavni uzrok zašto više od milijun Kineza svake godine umire od posljedica onečišćenja zraka.

U Indiji većina većih gradova postepeno osjeća zagađenje, iako ove brojke ostaju neodrživo visoke. Ipak, zagađenje sitnim česticama premašuje granice WHO-a za 500 posto, što znači da je zemlja još daleko od vraćanja na normalnu razinu.

Rezultatima nedostaje istraživanje Afrike i Bliskog istoka, budući da tamo nije jednostavno prikupiti podatke.

Statistika pokazuje ogroman utjecaj rastuće industriju Kine i Indije, koje su zaobiđene kao mete redovnih verbalnih siledžijskih ispada klimatskih histeričara, kao i ostatak Azije koji je poznat po izuzetnom nemaru kad je u pitanju okoliš.

Zanimljivo, među gradovima s preko milijun stanovnika, neki od najmanje pogođenih zagađenjem su Adelaide u Australiji, Helsinki u Finskoj i Calgary u Kanadi. Među takvima se nalazi čak i New York City.