Britanski ogranak prosvjedne skupine protiv klimatskih promjena Extinction Rebellion kaže da će njeni aktivisti privremeno prestati blokirati prometne ceste, lijepiti se uz zgrade i ceste i sudjelovati u drugim činovima građanskog neposluha jer takve metode nisu postigle željene učinke.

“Dok ulazimo u novu godinu, donosimo kontroverznu odluku da privremeno odustanemo od ometanja javnosti kao primarne taktike”, rekla je grupa u objavi na novogodišnjoj web stranici.

Kako bi unaprijedila svoje ciljeve natjeravanja političara, korporacija i javnosti da “okončaju eru fosilnih goriva”, grupa je rekla da će se umjesto toga usredotočiti na širenje svoje podrške akcijama kao što je pozvati 100.000 ljudi da okruže zgrade parlamenta u Londonu 21. travnja.

“U vrijeme kada su javno govorenje i poduzimanje radnji kriminalizirani, izgradnja kolektivne moći, brojčano jačanje i napredak kroz izgradnju mostova radikalan je čin”, stoji u objavi na web stranici. “Ove godine dajemo prednost prisustvu ispred uhićenja i odnosima ispred blokada cesta, dok smo zajedno i postaje nas nemoguće ignorirati.”

Kao odgovor na prosvjede Extinction Rebelliona i drugih skupina za izravnu akciju, britanska konzervativna vlada prošle je godine pooštrila policijske ovlasti za zatvaranje prosvjeda koji ometaju promet i povećala kazne za ometanje cesta, što sada može dovesti do zatvorske kazne.

Parlament je odbacio predložene oštrije mjere, no Vlada je planirala ponovno pokušati donijeti zakon kojim bi se zadiranje u infrastrukturu proglasilo kaznenim djelom. Skupine za građanske slobode osudile su poteze kao ograničavanje slobode govora i prava na prosvjed.

U četiri godine otkako je Extinction Rebellion osnovan, skupina je privukla i pohvale i kritike klimatskim demonstracijama koje su bile osmišljene da ometaju svakodnevni život i često su dovele do masovnih uhićenja, dok su uspjele ugroziti cestovni i lučki promet.

U svojoj nedjeljnoj objavi pod naslovom “Odustajemo,” britanski ogranak Extinction Rebellion rekao je da, iako je grupa pomogla da dođe do “seizmičke promjene” u razgovoru o klimi, “vrlo malo se promijenilo. Emisije nastavljaju rasti i naš planet umire ubrzanom brzinom.”