U članku pod naslovom ‘Rat u Ukrajini prijeti da nas odvrati od klimatske krize’, pisac CBC-ja Aaron Wherry požalio se da “klimatsko djelovanje nije nešto što vlade mogu ostaviti po strani kada je nezgodna situacija”.

“Ruska invazija na Ukrajinu ne mijenja činjenicu klimatskih promjena”, rekao je Wherry, napominjući da je kanadski gradonačelnik pozvao saveznu vladu da ne povećava kanadski savezni porez na ugljik jer cijene energije rastu nakon ruske invazije na Ukrajinu .

Wherry je također napomenuo da bi Kanada mogla biti u dobroj poziciji za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom (LNG) i naftom Europi, koja se uvelike oslanja na ruski izvoz, ali je inzistirao da “naftovodi nisu odgovor” u vezi s konzervativnim prijedlogom za izgradnju plinovoda za izvoz LNG-a u Europu.

“Izgradnju plinovoda je lakše reći nego učiniti – a čak i u idealnom scenariju to se ne čini kao kratkoročno rješenje”, ustrajao je Wherry, zaključivši da je “rat u Ukrajini izuzetno važan. No, bitka protiv klimatskih promjena još se mora voditi.”