U izvješću koje su sastavili akademici sa Sveučilišta Cambridge poziva se na poskupljenje hrane s takozvanim visokim ugljičnim otiscima, poput mliječnih proizvoda i mesa, kako bi „spriječili klimatske promjene“.

Studija predvođena Sveučilištem Cambridge koju je objavio British Medical Journal (BMJ) kaže da samo obrazovanje o promjeni načina prehrane i napuštanju vlasništva nad automobilima nije dovoljno.

Izvješće „Promjena ponašanja za Net Zero 2050“ umjesto toga sugerira da će doći do brzih, radikalnih promjena u cijenama kako bi se normalna potrošnja hrane i putovanja učinili izuzetno skupim.

Intervencije koje smanjuju dostupnost nezdravih neodrživih opcija i povećavaju dostupnost održivih opcija također bi pomogle u promjeni ponašanja javnosti“, navodi se u izvješću, uključujući „korištenje poreza i drugih mehanizama temeljenih na cijenama“.

Povećati cijene hrane s visokim udjelom ugljika, uključujući prerađeno i crveno meso, mliječne proizvode i ultra prerađenu hranu“ i „smanjiti cijene hrane s niskim procesom obrade i biljnog podrijetla“, savjetuje se u izvješću. Također bi trebalo smanjiti subvencije za stočarstvo, dodaje se.

Ograničavanje dostupnosti i atraktivnosti korištenja automobila, na primjer zone bez automobila, ograničeno parkiranje, mjere smirivanja prometa i niska ograničenja brzine“ također su preporučena.