U članku u časopisu Mic Thursday pod naslovom “Klimatske promjene doslovno čine da se Zemlja brže okreće”, pisac A.J. Dellinger citira studiju objavljenu u Journal of Geophysical Earth, koja je “otkrila da se naš planet okreće brže nego ikad, što rezultira time da su naši dani kraći nego ikada.”

Dok se normalan dan na zemlji sastoji od 24 sata, ili 86.400 sekundi, 29. lipnja je zabilježen “naš najkraći dan zabilježen”, piše Dellinger, koji je završio 1,59 milisekundi brže nego inače.

“Što se tiče onoga što uzrokuje ubrzanje planeta, pa, to smo mi”, samouvjereno tvrdi Dellinger. “Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem promijenile su sastav planeta, uključujući topljenje ledenih kapa toliko značajno da se čini da je promijenilo kutnu brzinu planeta.”

U međuvremenu, članak u petak u britanskom UNILAD-u skromnije izjavljuje da “Znanstvenici ne znaju zašto se Zemlja okreće brže nego ikad”, navodeći nekoliko mogućih teorija za taj fenomen, uključujući nešto što se zove “Chandlerovo kolebanje”, pozivajući se na nepravilno kretanje geografskih polova po površini globusa.

Isti članak također pojašnjava da 29. lipnja nije bio ni blizu najkraćem danu u povijesti Zemlje, budući da je prije više od milijardu godina “Zemlja bila bliže Mjesecu, što je uzrokovalo da se okreće puno brže nego sada – kao takva, bilo je samo 19 sati u danu.”

Ali zašto dopustiti da činjenice pokvare dobru priču? Optuživanje klimatskih promjena za bržu rotaciju Zemlje samo je posljednje u impresivnom nizu tvrdi o utjecaju klimatskih promjena tijekom posljednjeg desetljeća.

Na primjer, 2016. globalno zatopljenje okrivljeno je za pad proizvodnje kave, porast razornih uragana, pa čak i za hladnije zime, dok su 2017. klimatske promjene navedene kao krivac za desetkovanje migratornih ptica pjevica.

U 2019., britanske Independent novine rekle su da su “klimatske promjene” odgovorne za manje prinose krumpira, što je rezultiralo pommes fritesima u prosjeku jedan inč kraćim u usporedbi s prethodnim godinama, pozivajući se na analizu mreže Climate Coalition i znanstvenika sa Sveučilišta u Leedsu.

Antropogene klimatske promjene postale su žrtveni jarac za probleme u rasponu od pada populacije havajskih medvjedića preko masovnog uginuća sobova do stvaranja “šuma duhova” duž atlantske obale SAD-a.

Okrivljavanje klimatskih promjena za ljudske probleme postalo je toliko popularno da se čak i slavne osobe i političari uključuju u to.

Prije nekoliko godina Stevie Wonder rekao je da su klimatske promjene uzrokovale rak koji je ubio legendarnu soul pjevačicu Arethu Franklin, sugerirajući da skeptici protiv klimatskih promjena dijele odgovornost za njezinu smrt.

Sa svoje strane, bivši američki predsjednik Barack Obama slavno je rekao da su klimatske promjene djelomično krive za uspon islamske terorističke skupine Boko Haram u Nigeriji, kao i za građanski rat u Siriji.

Vratimo se još dublje u prošlost, 2008. veteran lovca na čudovišta iz Loch Nessa Robert Rines odustao je od potrage za Nessie nakon 37 godina, žaleći se da se trag ohladio i da je čudovište vjerojatno ubilo globalno zatopljenje.