Klimatski histeričari u Italiji tuže vladu jer nije učinila ništa u sprječavanju „klimatskih promjena“

Skupina klimatskih histeričara u Italiji odlučila se se na još jedan sumanuti potez te je podigla tužbu protiv vlade za koju smatraju da nije uspjela spriječiti „klimatske promjene“.

Ukupno 203 klimatska histeričara u subotu će predati tužbu građanskom sudu u Rimu. Oni žele da sud naredi vladi, na čelu s premijerom Mariom Draghijem, da usvoji „ambiciozniju politiku klimatskih promjena“, kao i da značajno poveća svoj cilj smanjenja emisije ugljika.

„Tražimo od suda da prizna da se talijanska vlada ne pridržava svoje obveze da zaštiti stanovništvo od klimatskih promjena“, rekla je Marica Di Pierri, glasnogovornica organizacije za zaštitu okoliša A Sud i s njom povezane okultističke kampanje Giudizio Universale (Posljednja presuda). „Također želimo da sud naloži Italiji da postavi cilj smanjenja emisija za 2030. godinu koji je tri puta veći od današnjeg.“

Italija je 2019. postavila sebi cilj od 33% za smanjenje emisije ugljika do 2030. godine.

Članovi dotičnog klimatskog kulta, među kojima su udruge za zaštitu okoliša, talijanski državljani, strani stanovnici i mladi aktivisti s talijanskim krilom aktivističke grupe „Petkom za budućnost“, tvrde da uzastopne vlade nisu uspjele ozbiljno riješiti „klimatsku krizu“ unatoč tome što je zemlja bila osjetljiva na ekstremne vremenske prilike.

Di Pierri je rekla: „Italija nije vrli primjer kada je riječ o ekološkim politikama … Još uvijek smo jako usredotočeni na eksploataciju izvora fosilnih goriva i spaljujemo puno smeća umjesto da razvijamo sustave recikliranja. Javni prijevoz je nedovoljan – na primjer, u gradovima kao što je Rim, automobili su i dalje glavni način da se krene na posao jer nema puno izbora.“

Obavezujući se da će okoliš staviti na vrh dnevnog reda svoje vlade, Draghi je osnovao ministarstvo za „ekološku tranziciju“ nakon što je u veljači imenovan premijerom. Oko 59 milijardi eura od više od 200 milijardi eura koje će Italija dobiti iz fonda EU za post-pandemijski oporavak dodijeljeno je za ulaganja u zelene inicijative. Ministar ekološke tranzicije Roberto Cingolani rekao je u svibnju da će jedan od prvih zadataka biti rezanje birokracije koja koči projekte obnovljive energije, s ciljem da Italija postane „bez ugljika“ do 2050. godine.

Međutim, pregovarači kažu kako ekološki ciljevi navedeni u talijanskom planu oporavka, koji je predan Europskoj komisiji krajem travnja, nisu dovoljno ambiciozni.

„Razočarali smo se planom jer zapravo nismo vidjeli stvarnu promjenu“, rekla je Di Pierri. „Postoji velik narativ, ali trenutno se on ne pretvara u konkretnu političku strategiju.“