Švedski brod Malmö zaglavio je u utorak u ledu u tjesnacu Hinlopen, nakon čega je uslijedila spasilačka akcija da bi se na sigurno odveli klimatski histeričari koji su brodom išli u potragu za novim dokazima o „globalnom zatopljenju.“

Spasilački helikopter sa Svalbarda poslan je kako bi spasio 16 putnika koji su se nalazili na brodu kada je ostao okovan ledom, prenosi portal Nordlys. Putnici su prevezeni u grad Longyearbyen, odakle su na put krenuli u subotu. Brod Malmö morao je osloboditi ledolomac norveške obalne straže.

Među spašenim putnicima nalazila se i filmska ekipa koja je htjela dokumentirati „klimatske promjene“, kao i nekolicina ljudi koju zanima ova tematika.

Prognoze vjetra i leda navele su kapetana da nas može odvesti u tjesnac, ali smo ubrzo ostali blokirani ledom. Vjetar je nosio led u tjesnac Hinlopen,“ izjavio je vođa propale ekspedicije Tore Top.

Iako je brod Malmö ojačane konstrukcije, on nije ledolomac te je stoga odlučeno da se putnike mora evaukirati.

Iako je evakuacija prošla sigurno i bez ikakvih problema, klimatski histeričari uzrokovali su tako dodatne emisije kojekakvih plinova, letom helikoptera i slanjem ledolomca, dok su se javno blamirali u potrazi za svojim iluzijama.