Njemačka stranka Alternativa za Njemačku (AfD) zabilježila je dramatičan porast u anketama tijekom prošle godine i sada je druga najpopularnija stranka u zemlji. Međutim, oduvijek se postavljalo pitanje može li AfD tu potporu u anketama pretvoriti u položaj moći u njemačkoj vladi. Jedna ključna anketa pokazuje da bi AfD mogao imati priliku to učiniti.

Anketa koju je Civey proveo za časopis Spiegel pokazala je da 47 posto Nijemaca kaže da bi im bilo prihvatljivo da stranke uđu u koaliciju s AfD-om na državnoj razini. Anketa pokazuje da, iako sve glavne stranke odbijaju suradnju s AfD-om, njemačka javnost ima daleko otvorenije stajalište o stranci, a to bi se otvoreno stajalište moglo pretočiti u promjenu stajališta glavnih mainstream stranaka, točnije Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Riječ je o pomaku u njemačkoj javnosti kakav je teško zamisliti čak i prije godinu dana, kada je AfD još uvijek bio uglavnom izbjegavan.

Anketa također pokazuje da je podrška ulozi AfD-a u koalicijskoj vladi veća na istoku Njemačke, što nije iznenađenje. Na istoku bi 55 posto Nijemaca moglo podržati ulogu AfD-a u vladi, dok bi 44 posto Nijemaca na zapadu moglo podržati takvu koaliciju.

Istok će igrati ključnu ulogu u budućnosti AfD-a, a time i cijele Njemačke. Puno ovisi o izborima sljedeće godine u istočnim pokrajinama Saskoj, Brandenburgu i Tiringiji, gdje je AfD trenutno najpopularnija stranka u svim tim pokrajinama. S obzirom na veliku prednost AfD-a u anketama, formiranje koalicije bez AfD-a moglo bi biti gotovo nemoguće u nekim od ovih država.

Ako AfD uspije vladati čak i u samo jednoj državi, to bi moglo dodatno normalizirati stranku i potaknuti CDU da prihvati stranku na saveznoj razini, čak i ako je takva mogućnost još uvijek nezamisliva političkom vodstvu CDU-a i mogla bi dovesti do duboke krize i raskola u stranci. No, kako pokazuje anketa Spiegela, AfD se u mnogočemu već normalizirao u očima Nijemaca.

Naoružani ovim anketnim podacima, AfD-u i onima u CDU-u koji su otvoreni za suradnju s AfD-om bit će lakše napraviti skok prema koaliciji na državnoj i saveznoj razini.

Međutim, važno je napomenuti da anketa Spiegela pokazuje da jednako mnogo Nijemaca odbija sudjelovanje AfD-a u koalicijskoj vladi, a otpor takvom razvoju događaja i dalje je žestok kako od strane njemačkih medija tako i od strane političke klase.