Kokain, heroin, metamfetamin postaju legalne droge u kanadskoj pokrajini

Ovisnici o drogama uskoro će moći kupiti teške droge kao što su crack kokain, heroin i metamfetamin u progresivnoj kanadskoj pokrajini British Columbia.

Jerry Martin planira otvoriti trgovinu teških droga u najvećem gradu pokrajine Vancouveru u trenutku kada zakon liberalne vlade o dekriminalizaciji posjedovanja teških droga stupi na snagu 31. siječnja.

Trogodišnji pilot program omogućit će uživateljima droga posjedovanje do 2,5 grama opioida, cracka i kokaina u prahu, metamfetamina i MDMA.

Prema poslovnom planu u koji je magazin Vice imao uvid, trgovina će biti poznata jednostavno kao The Drugs Store. Konzumenti teških droga moći će kupiti legalnu količinu svega što žele po cijeni malo višoj od ulične cijene kako bi izbjegli podbacivanje i neprijateljstvo prema opasnim dilerima droge. Njegovo osoblje će nositi maske za lice kako bi sakrili svoj identitet i pancirne prsluke za zaštitu.

Martin, bivši ovisnik o kokainu, objasnio je da je nedavno izgubio brata zbog predoziranja drogom i želi “mušterijama pružiti pouzdan pristup sigurnim testiranim drogama, zalihama za smanjenje štete kao što su neiskorištene sterilne igle, cijevi itd., te obrazovnim informacijama”, stoji u poslovnom planu.

Novi zakon, koji je odobrila administracija pod kontrolom Nove demokratske stranke, ne odnosi se na legalizaciju prodaje teških droga, a gospodin Martin očekuje da će biti uhićen zbog svog novog poslovnog pothvata. “To je cijela ideja”, rekao je američko-kanadskom časopisu.

Čovjek iz Vancouvera namjerava pokrenuti ustavnu tužbu ako bude kazneno optužen, tvrdeći da su zakoni koji sprječavaju sigurnu opskrbu i rezultiraju smrću trovanjem u suprotnosti s kanadskom Poveljom prava i sloboda, posebno Odjeljkom 7, koji kaže da svi Kanađani imaju ” pravo na život, slobodu i sigurnost osobe i pravo da nitko ne bude lišen toga osim u skladu s načelima temeljne pravde.”

Ustavni izazovi navodno su prethodno bili uspješni u ukidanju zakona koji zabranjuju prodaju kanabisa u medicinske svrhe diljem zemlje.

Upitno je koliko će snažan odgovor vlasti biti s obzirom da je gradska policija prethodno zatvarala oči pred prodajom kanabisa u trgovinama prije nego što je legaliziran diljem Britanske Kolumbije.

Pokrajina, a posebno Vancouver, predmet je krize s drogom gotovo cijelo desetljeće. Godine 2016. vlada je proglasila izvanredno stanje u javnom zdravstvu zbog sve veće upotrebe fentanila, sintetskog opioida s učinkom sličnim heroinu.

Više od 10.000 ljudi umrlo je od predoziranja drogom diljem pokrajine od te objave, a 529 smrtnih slučajeva pripisanih predoziranjem drogama prijavljenih 2015. naglo je poraslo na 1644 u prvih osam mjeseci 2022. godine.

Kao odgovor na to, liberalna vlada pokrenula je inicijativu koja je ovisnicima o drogama nudila opioide na recept u okviru programa koji financiraju porezni obveznici.