Europljani su izloženi razinama bisfenola A (ili BPA) koje premašuju prihvatljive razine zdravstvene sigurnosti, objavila je u četvrtak agencija EU-a.

Sintetička kemikalija BPA može se naći diljem Europe u plastici, metalnim posudama za hranu i cijevima za pitku vodu.

Ali čak i niske razine mogu imati negativan učinak na zdravlje ljudi, prema brojnim studijama.

Ovaj posljednji brifing Europske agencije za okoliš (EEA) otkrio je da je 92 posto sudionika studije iz 11 europskih zemalja imalo BPA u urinu.

“Zahvaljujući revolucionarnom istraživačkom projektu EU-a o ljudskom biomonitoringu, možemo vidjeti da bisfenol A (BPA) predstavlja mnogo rašireniji rizik za naše zdravlje nego što se dosad mislilo”, rekla je Leena Ylä-Mononen, izvršna direktorica EEA-e, u izjavi.

“Moramo ozbiljno shvatiti rezultate ovog istraživanja i poduzeti više radnji na razini EU-a kako bismo ograničili izloženost kemikalijama koje predstavljaju rizik za zdravlje Europljana”.

U travnju je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) smanjila svoju procjenu podnošljivog dnevnog unosa BPA s 4 mikrograma po kg tjelesne težine na dan na 0,2 nanograma po kg tjelesne težine na dan.

Ova nova preporuka za dnevni unos je 20.000 puta niža od prethodne. Agencija je posebno zabrinuta zbog izloženosti BPA putem hrane, posebno iz konzervirane robe.

Osim što oštećuje imunološki sustav, BPA može smanjiti plodnost, izazvati alergijske reakcije i poremetiti rad hormona.

EEA brifing temeljio se na europskom projektu biomonitoringa ljudi od siječnja 2017. do siječnja 2022.

BPA je izmjeren u urinu u više od 2700 odraslih osoba u 11 europskih zemalja uključujući Hrvatsku, Češku, Dansku, Francusku, Finsku, Njemačku, Island, Luksemburg, Poljsku, Portugal i Švicarsku.

U Francuskoj, Luksemburgu i Portugalu, svi su sudionici imali BPA u mokraći iznad sigurnosnih pragova. U Poljskoj je 99 posto imalo BPA u urinu iznad tih razina, dok je u Češkoj i na Islandu bilo 98 posto.