Koliko dugo smiju djeca igrati video igre?

boy and a girl playing video game --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Najnovije istraživanje potvrdilo je da redovito igranje video igara u ograničenom vremenskom trajanju može koristiti djeci, dok predugo igranje može biti štetno.

Dugo godina se već polemizira o potencijalnoj koristi i štetnosti igranja video igara kod djece i adolescenata. Da bi konačno došli do odgovora na tražena pitanja, tim znanstvenika predvođen španjolskim liječnikom Jesusom Pujolom, istražio je poveznicu između redovitog igranja video igara te određenih kognitivnih sposobnosti i problema u ponašanju.

Oglas:

U istraživanju je sudjelovalo 2442-oje djece između 7 i 11 godina. Ustanovili su da igranje video igara jedan sat na tjedan pomaže jačanju motoričkih vještina i boljem uspjehu u školi, ali nisu utvrđena nikakva druga poboljšanja kod djece koja su igrala video igre više od dva sata tjedno.

Tim je također ustvrdio da je količina vremena provedena igrajući video igre povezana sa problemima u ponašanju, sukobima sa vršnjacima, smanjenim društvenim sposobnostima. Te negativne osobine posebno su prisutne kod djece koja provode devet i više sati tjedno igrajući video igre.

Igranje video igara samo po sebi nije niti dobro niti loše, vrijeme provedeno igrajući je to što utječe na nas“, rekao je dr. Pujol.

Promatrajući rezultate magnetske rezonance prilikom skeniranja moždanih aktivnosti djece, primijetili su da je igranje video igara povezano sa promjenama bijele tvari bazalnih ganglija.

Igranje je povezano sa boljim funkcioniranjem moždanih sklopova važnih za učenje na temelju svladavanja novih vještina kroz vježbanje i praksu. Djeca tradicionalno usvajaju motoričke vještine kroz akciju, na primjer kroz sportove ili igranje u prirodi. Skeniranjem mozga ustvrdili smo da je treniranje sa virtualnim okruženjem na ekranu također u stanju modulirati moždane sklopove koji potiču svladavanje motoričkih vještina.“