Koliko je jednostavno kupiti ručnu granatu u Švedskoj?

Untitled-1
Izvor: Sydsvenskan

Od 2014., najmanje 26 ručnih granata detonirano je u pokrajini Skåne, većina njih u Malmöu. Neke ručne granate pronađene su odbačene na ulici, dok su druge detonirane ili ih se skriva u domovima ili podrumima.

Prava je sreća da nitko nije ozlijeđen, s obzirom na snagu eksplozije ručnih granata,“ kaže Annette Bergstrand, analitičarka u obavještajnom odjelu policije u Malmöu.

Policija navodi da mnogo ručnih granata kruži po pokrajini Skinner, a većina ih je uvezena iz bivše Jugoslavije. Međutim, policija tvrdi da ne zna tko točno prodaje ručne granate.

Međutim, novinar švedskog portala Sydsvenskan odlučio je istražiti ovu priču te je pokušao malo dublje uči u kriminalni milje i saznati koliko je lako doći do ručne granate u Malmöu.

Novinar je došao u kontakt s jednom osobom koja ima uvid u crno tržište oružja te je ta osoba stupila u kontakt s nekim tko prodaje ručne granate. Novinar je vrlo brzo dobio odgovor.

Granatu je moguće nabaviti, cijena je 1200 SEK (oko 920 kuna) te je moguća isporuka istog dana.

Novinar je međutim dobavljaču odmah potom rekao tko je te da želi napraviti intervju, pa je kontakt brzo nestao.

Nakon vala bombaških detonacija prošlog ljeta, tek je šačica ljudi završila na suđenjima zbog posjedovanja ručnih granata.

Na jednom takvom suđenju našao se 23-godišnjak iz Malmöa, optužen nakon što je policija pronašla ručnu granatu u njegovom ormaru tijekom pretrage stana.

Dobio sam ju sat vremena ranije. Jednostavno se dogodilo. Ne bi ju nikome dao,“ tvrdio je neimenovani 23-godišnjak tijekom policijskog ispitivanja.

Drugi „mladić“, 20-godišnjak, nedavno je optužen za nabavljanje i posjedovanje ručne granate koju je čuvao u autu parkiranom u Malmöu.

Netko ju je pokušavao prodati, pa smo mu je uzeli i igrali se s njom,“ rekao je na policijskom ispitivanju.

Treća osoba, 26-godišnjak, našao se na sudu zbog aktiviranja dvije ručne granate u Kroksbäcku u Malmöu prošlog ljeta. On je tvrdio da ih je kupio u blizini bolnice.

Primjer ponude ručne granate s Darknet-a (Foto: Sydsvenskan)

Međutim, granate se ne prodaju samo na ulicama Malmöa, već i na Internetu. Tamo možete putem takozvanog Darknet-a naručiti granate, ali i čitav arsenal drugog oružja. Dakako, ove stranice nemaju tipično „militantne“ nazive, ne možete ih naći na Google-u i ne možete im pristupiti običnim web browserima.

Kada je novinar dospio na online trgovinu zvanu Alphabay, pronašao je 154 različite vrste oružja i eksploziva za prodaju. Među ostalim, tamo se moglo pronaći plastičnog eksploziva, dinamita i ručnih granata.

Najjeftinija ručna granata prodaje se za nešto manje od 1300 SEK (1000 kuna), a moguće ju je dobiti bez troškova slanja u roku od tjedan dana unutar EU.

Primjerci i cijene pištolja (Foto: Sydsvenskan)

Dakako, u Švedskoj se oružje prodaje upravo putem stranica na spomenutom Darknet-u. Prema policiji, to je najveći izvor trgovine oružjem u Švedskoj.

Policija je uložila mnogo resursa prema Darknet-u. To nije mjesto gdje se kriminalci mogu osjećati sigurno,“ tvrdi samouvjereno Fredrik Wallen Noah, iz operacijskog odjela nacionalne policije.

Na primjer, imali smo veliki broj slučajeva s drogom, koja se vezala na Darknet.

Wallen vjeruje da su šanse da policija presretne narudžbu i zaustavi dostavu veće ukoliko se oružje ili eksploziv naručuje iz druge zemlje.

Ova automatska puška AR-15 Sig Sauer M400 može se kupiti za 23.000 SEK (oko 17.500 kuna) na crnom tržištu putem Interneta. Prodavač navodi da zna kako dobro sakriti sadržaj paketa te da je dostava unutar deset dana. Foto: Sydsvenskan

Na web tržnici Alphabay, našlo se 196 strojnica i 742 pištolja u prodaji.

Prema njemačkoj policiji, 18-godišnji Aly Sonboly, koji je nedavno u Münchenu počinio masakr, također je oružje nabavio na jednoj od sličnih stranica.

Darknet je strogo skrivena enkriptirana mreža koja se koristi za dijeljenje datoteka ili postavljanje web stranica. Najčešće se radi o djelu anonimaca. Nekima od stranica je lako pristupiti, dok su neke dostupne samo pozvanima.

Za pristup ovoj internetskoj mreži potreban je primjerice Tor Browser, koji donekle omogućuje prikrivanje IP adrese.

Na stranicama Darknet-a, često se po strani mogu naći reklame identične onima na uobičajenim stranicama. Međutim, ove reklame ne propagiraju madrace, posuđe, ljetovanja ili povoljne automobile; na njima se reklamira prodaja droge i oružja.

Izvor: Sydsvenskan / Tribun