Koliko kaznenih postupka i parnica je već pokrenuto protiv Trumpa?

Foto: AFP / Ed Jones

Uz podizanje optužnice protiv Donalda Trumpa u okrugu Fulton, Georgia, zbog optužbi za miješanje u izbore, sada je aktivan već četvrti kazneni slučaj protiv bivšeg predsjednika.

Trumpova prva kaznena optužnica krajem ožujka i početkom travnja na Kaznenom sudu na Manhattanu izazvala je najveći interes javnosti dosad. Bivši predsjednik je u postupku koji je pokrenula država New York optužen za krivotvorenje poslovnih knjiga kako bi prikrio zločine. Naknadne optužnice – dvije koje je podigao specijalni tužitelj Ministarstva pravosuđa Jack Smith u Miamiju i Washingtonu D.C., a koje se odnose na Trumpovo rukovanje povjerljivim dokumentima i pobunu na Kapitolu 6. siječnja – izazvale su manje zanimanja.

U lipnju i srpnju, posebni tužitelj Jack Smith također je u ime Ministarstva pravosuđa podigao 40 točaka optužnice protiv Trumpa i njegovih bivših pomoćnika Walta Naute i Carlosa De Oliveire u slučaju povjerljivih dokumenata pronađenih na Trumpovom imanju Mar-a-Lago.

Početkom kolovoza uslijedila je druga optužnica Ministarstva pravosuđa koja se odnosi na Trumpovo ponašanje u vezi s nemirima na Kapitolu 6. siječnja.

Još jedan kazneni slučaj protiv Trumpa vodi Ured okružnog tužitelja na Manhattanu, koji je u ožujku i travnju optužio i podigao optužnicu u 30 točaka za prijevaru u vezi s isplatom tajnog novca glumici filmova za odrasle Stormy Daniels prije predsjedničkih izbora 2016.

Početkom 2023. glavni financijski direktor Trumpove organizacije Allen Weisselberg već je osuđen na pet mjeseci zatvora zbog porezne prijevare i velike krađe, dok je organizaciji naloženo da plati 1,6 milijuna dolara zbog poreznih prekršaja na sudovima u New Yorku. Trump je izgubio drugi sudski slučaj u svibnju kada je proglašen odgovornim za seksualno zlostavljanje i klevetu kolumnistice E. Jean Carroll i naređeno mu je da plati 5 milijuna dolara odštete. Ponavljaju se izvještaji da su pravni troškovi s kojima se Trump suočava smanjili sredstva za njegovu kampanju, a čini se da nisu naštetili njegovim izborima.

Kao što se vidi u informacijama Just Security Litigation Trackera, trenutno postoji i 12 građanskih tužbi (od kojih se neke vode zajednički) protiv Trumpa ili njegovih organizacija, u kojima se navodi kršenje Zakona o glasačkim pravima i statuta o građanskim pravima, kao i financijske prijevare , kleveta, kršenje autorskih prava i još jednom Trumpova uloga u 6. siječnja, između ostalog.