Kombinacija asfalta i opušaka kao rješenje onečišćenja ulica

© OhEngine/Shutterstock.com
© OhEngine/Shutterstock.com

Opušci predstavljaju nezamislivo onečišćenje okoliša, a godišnje ih se diljem svijeta skupi 1,2 milijuna tona. Međutim, znanstvenici su pronašli novi način kako ih iskoristiti.

Asfalt načinjen u kombinaciji s opušcima pokazao se kao izvrsna smjesa koja zaustavlja širenje otrovnih kemikalija iz opušaka u okoliš. No, pokazalo se i da takav asfalt zadržava mnogo manje sunčeve topline, čime se reducira svima poznato isijavanje tijekom ljetnih mjeseci, piše Science Alert.

Razgradnja opušaka zahtijeva mnogo vremena, a ujedno predstavlja i opasnost za okoliš zbog činjenice da opušci sadrže arsen, krom, nikal i kadmij u filterima.

Istraživači sa Sveučilišta RMIT u Australiji došli su na ideju da opuške omotaju parafinskim voskom te takvu „kapsulu“ ubace u vrući asfalt. Pritom vosak služi kao brtva koja zadržava otrovne kemikalije, dok se asfalt pokazao pouzdanijim za veća opterećenja uz smanjenu toplinsku provodljivost, što bi dovelo i do smanjenja zagrijavanja urbanih sredina.

Zasad je još nepoznato koliko brzo i jednostavno bi se ovaj postupak izvodio u komercijalnoj praksi, ali svakako bi doprinijelo rješavanju dijela ekološkog problema.

Dakako, prestanak pušenja bio bi kud i kamo društveno korisniji, zbog drastičnog smanjenja raznih teških oboljenja, što bi ujedno rezultiralo boljim financijskim stanjem društva i manjim troškovima zdravstva.

Zanimljivost je da je isti istraživački tim prošle godine proizveo i ciglu u koju su također stavili opuške. Ista se pokazala lakšom u odnosu na klasičnu, ali je zahtijevala i manje energije za izradu. Još je zanimljivije da je takva cigla imala bolja izolacijska svojstva od klasične, što bi značilo i smanjenje troškova grijanja i hlađenja objekata izgrađenih od takvih cigli.