Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je objavila kratki izvještaj o štetnosti sredstava za izbjeljivanje kože. Među sastojcima takvih preparata najviše se ističe živa.

Brojni preparati koji se koriste za izbjeljivanje kože najzastupljeniji su Africi i Aziji. Štoviše, WHO navodi kako preko 50 posto žena u Africi redovito koristi neki od izbjeljivača kože.

Čak 40 posto žena anketiranih u Kini, Maleziji, Filipinima i u Južnoj Koreji također koristi ovakve preparate. U Indiji čak 61 posto tržišta dermatoloških preparata sačinjavaju proizvodi za izbjeljivanje kože, navodi WHO.

Dotična sredstva funkcioniraju na bazi živinih soli koje inhibiraju stvaranje melanina, što rezultira svjetlijom bojom kože.

Uz ove zanimljive činjenice ostaje ipak nejasno što prosječni anti-rasisti misle o ovoj poprilično raširenoj kozmetičko-estetskoj praksi među tamnoputim rasama svijeta, budući da je ona izrazito kontradiktorna njihovim uvjerenjima.

S druge strane, tragično je koliko se mladih bijelaca posve nepotrebno izlaže riziku razvoja melanoma zbog obične medijski usađene norme da je biti preplanuo „in“. Pritom ne treba biti ekstreman i reći da je sunčevo zračenje općenito štetno. Naprotiv, korisno je, ali samo ako je uravnoteženo, kao i sve u prirodi koja nas okružuje.