Skupina zakonodavaca iz ruske Komunističke Partije pokušava ponovno progurati praksu „nacionalizacije“ privatnog vlasništva kako bi se ojačalo rusko gospodarstvo i nacionalna sigurnost.

Nacrt dokumenta predan je ruskom parlamentu i objavljen na njegovim web stranicama u srijedu. U njemu KP opisuje nacionalizaciju kao prisilnu ali kompenziranu konfiskaciju privatnog vlasništva.

Navodno bi tim potezom bila pružena pomoć narodu; povećala bi se učinkovitost i društvena orijentiranost nacionalnog gospodarstva, te bi se ojačala nacionalna sigurnost i suverenost.

Popis imovine predviđene za konfiskaciju, skrivenu iza tople riječi „nacionalizacija“, uključuje zemljišta, iskopine minerala, šume, prirodne vodne površine i poduzetništva koja su od strateške važnosti za gospodarstvo, poput energetike, prijevoza i teške industrije.

Dodatni motivi za konfiskaciju bile bi prijetnje otpuštanjima radnika od strane tvrtke koja kontrolira veći dio gospodarstva; bankrot strateški važnog poduzeća, monopol u tvrtki, kršenje pravila tijekom privatizacije i potencijalne prijetnje strateški važnim poduzećima koje potpadaju pod stranu kontrolu.

Zakon ukratko navodi da svi oblici privatnog vlasništva potpadaju pod ovaj zakon, uključujući i dionice raznih tvrtki.

Prema tvrdnjama zastupnika KP, ovaj oblik konfiskacija ne bi se smio promatrati kao kazna, budući da se navodno zauzvrat nude poštene kompenzacije. Ipak, nitko nije spomenuo o kakvim se kompenzacijama radi.

Poznavajući kako je funkcionirala konfiskacija i kolektivizacija u ne tako davnoj vladavini komunističkog terora, jedina „kompenzacija“ za mnoge marljive ljude bilo bi siromaštvo i novo nasilje. Jer, dobro je poznato kako je navodno „besklasno“ društvo takvog režima uvijek imalo dvije klase: onu bogatih „komesara“ i onu izgladnjelih „proletera“.