Konačno! Žene u Saudijskoj Arabiji smiju voziti auto

Foto: Faisal Al Nasser / Reuters

Saudijski kralj Salman donio je odredbu kojom se ženama dopušta vožnja automobila. Prema sadašnjem zakonu, žene ne smiju voziti auto.

Kraljeva odredba naređuje ministarstvu unutarnjih poslova da prilagodi postojeće prometne zakone i pravilnike, te da formira posebnu komisiju u kojoj će biti ministri unutarnjih poslova, financija, rada i razvoja, kako bi se raspravile potrebne prilagodbe nužne za primjenu novih pravila. Nova pravila stupaju na snagu 24. siječnja iduće godine.


Widget not in any sidebars

Odredba napominje da zakon mora biti u skladu sa šerijatskim standardima, dodajući da su članovi Vijeća vjerskih starješina odobrili novu regulativu.

Saudijkama neće trebati dozvola njihovih muških skrbnika prilikom postupka izrade vozačke dozvole, izjavio je saudijski veleposlanik u SAD-u. Dodao je da saudijske vlasti vjeruju da je došlo vrijeme za promjene, jer „ova arapska zemlja sada ima mlado, dinamično i otvoreno društvo“.

Saudijska Arabija poznata je po primjeni ultrakonzervativnih normi islama i striktnoj segregaciji muškaraca i žena. Već dugo vremena to je jedina zemlja u kojoj ženama nije dopušteno voziti automobil.

Izvor: RT