Konfuzija? WHO kaže da potpuno cijepljeni trebaju nositi maske, dok zdravstvene vlasti govore suprotno

Premda su zdravstvene vlasti u SAD-u (CDC), pa čak i u Hrvatskoj najavile ukidanje mjera za nošenje maski za cijepljene, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sugerira sasvim suprotno u strahu od takozvanog „delta“ soja.

Naime, WHO je na brifingu održanom 25. lipnja 2021. dao naputak da bi sve cijepljene osobe trebale nastaviti nositi maske.

„Delta varijanta je opasan virus,“ izjavila je Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica za Covid-19 pri WHO-u. „On je lakše prenosiv od Alfa varijante, koji je bio vrlo lako prenosiv diljem Europe – diljem svake zemlje u koju je ušao.“

Van Kerkhove je potom izjavila da dok „naše javno zdravstvo i socijalne mjere djeluju, naša cjepiva djeluju, naša dijagnostika funkcionira, naša terapija djeluje”, ustvrdila je da bi oni koji su iskoristili takve mjere u svakom slučaju trebali nastaviti s nošenjem maski jer „možda postoji vrijeme u kojem ovaj virus evoluira, a ove protumjere ne.“

„Ljudi se ne mogu osjećati sigurno samo zato što su dobili dvije doze,“ rekla je pomoćnica generalnog direktora WHO-a Mariangela Batista Galvao Simao. „Oni se i dalje moraju zaštiti“.

Po svemu sudeći, cijepljenje je i dalje beskorisno jer sve mjere koje vrijede za necijepljene trebale bi vrijediti i za cijepljene osobe. Takvo nešto sugerira i HZJZ koji među svojim odgovorima na najčešća pitanja navodi i točku 20:

20. AKO SAM SE CIJEPIO PROTIV SARS-COV-2 VIRUSA MORAM LI I DALJE NOSITI MASKU, ODRŽAVATI DISTANCU OD DRUGIH OSOBA TE PRIDRŽAVATI SE DRUGIH PREVENTIVNIH MJERA?

S obzirom na trenutno ograničene informacije o tome u kojoj mjeri cjepivo utječe na samo širenje virusa te koliko dugo traje zaštita stvorena nakon cijepljenja, cijepljene osobe trebale bi se pridržavati svih trenutnih preporuka kako bi zaštitile sebe i druge, uključujući:

– nošenje maske

– održavanje fizičke distance najmanje 2 metra od drugih osoba

– izbjegavanje većih druženja i okupljanja

– često pranje ruku

– pridržavanje smjernica i uputa za radno mjesto, školu, javne prostore, putovanja…

Proteklih dana je uočeno da vlasti u Hrvatskoj nastavljaju zastrašivati i obmanjivati javnost izjavama koje su prepune paranoičnih predviđanja, podmićivanja i mamljenja kojekakvim „besplatnim“ povlasticama za cijepljene.

U svoj toj tragikomediji javnosti se u lice otvoreno iznose dezinformacije o navodnoj „sigurnosti“ i „učinkovitosti“ cjepiva iako s brojnih strana sve više dolaze apsolutno suprotne informacije i dokazi.

Priča o „skidanju maski“ za cijepljene tek je još jedan u nizu mamaca za naivne, a svjedoči zapravo o tipičnom dezinformiranju javnosti ili pak o apsurdnoj neinformiranosti i neusklađenosti vlasti s takozvanim „stručnjacima“.

U konačnici, vlasti vam to ne govore, ali cijepljenje je zasad još uvijek dobrovoljno. Sjetite se samo da nitko drugi ne mari za vaše zdravlje osim vas. Ponajmanje mare oni koji nikad nisu i nikad neće raditi u interesu ljudi.