Kongo: Krađe penisa u naglom porastu

Policija u Kongu uhitila je 13 osoba optuženih za vračanje i korištenje crne magije kako bi ukrali ili smanjili penise drugih muškaraca, nakon što je val panike zahvatio tu zemlju, koji je rezultirao čak i pokušajima linčovanja osoba optuženih za vračanje.

Izvješća o takozvanoj krađi penisa česte su u  zapadnoj Africi, gdje je vjerovanje u vradžbine rašireno, ritualna ubojstva su također česta pojava.

Glasine o krađi penisa raširile su se tijekom prošlog tjedna u glavnom gradu Konga, Kinshasi, koja je dom 8 milijuna stanovnika.

[do_widget id=text-53]

Ukupno 14 „žrtava“, koje su također privedene od strane policije, tvrdi da su ih vračevi jednostavno dotaknuli, te da im su im genitalije potom nestale ili se smanjile. Mještani smatraju da se radi o pokušaju ucjene i iznude novca u zamjenu za lijek ili skidanje vradžbine.

 „Dovoljno je da vas otpuže za takvo nešto i ljudi vas odmah napadaju. Imali smo nekoliko pokušaja linčovanja“, izjavio je šef policije u Kinshasi, Jean-Dieudonne Oleko.

Policija je privela navodne žrtve, kao i navodne vračeve, u namjeri da spriječi krvoproliće poput onog koje se dogodilo u Gani unazad desetak godina, kad je 12 osoba optuženih za vračanje i „krađu penisa“ premlaćeno nasmrt od strane bijesne rulje.

Rekao bih da se radi o jednoj velikoj šali, no kad takozvanim žrtvama pokušate reći da su im penisi i dalje na mjestu, kažu da im se penis smanjio ili da su postali impotentni. Tada im ja kažem ‘Kako to znaš ako nisi otišao kući i isprobao ga?’“, rekao je šef policije.

Stanovnici koji nisu žrtve ovih vradžbina također shvaćaju problematiku ozbiljno, a za vračanje smatraju odgovornim separatističku sektu koja je nedavno bila u sukobu s vladom.

To je stvarno. Evo, upravo jučer je ovdje bio muškarac koji je žrtva. Vidjeli smo svojim očima, ono što mu je ostalo je stvarno sićušno“, izjavio je Alain Kalala, jedan od zabrinutih građana.

IZVORReuters