Rusija sve do danas ima reputaciju nacije ljubitelja žestokih pića, ali izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuje da je konzumacija alkohola u toj zemlji opala za 43 posto od 2003. godine.

WHO je objavio izvješće u kojem se to smanjenje svodi na niz mjera koje je pokrenuo predsjednik Vladimir Putin, uključujući ograničenja prodaje alkohola i promicanje zdravog načina života, javlja Daily Mail.

Ruska Federacija dugo se smatrala jednom od zemalja najtežeg alkoholizma na svijetu“, navodi se u izvješću, dodajući da je alkohol bio glavni čimbenik u porastu stope smrtnosti u devedesetima.

Međutim, u posljednjim godinama ovi trendovi su obrnuti.

Studija je pokazala 43-postotni pad konzumacije alkohola po glavi stanovnika od 2003. do 2016., vođen snažnim padom prodaje alkoholnih pića.


Straight Edge: Više od pokreta i supkulture


Autori navode da je taj trend ujedno povećao životni vijek, koji je dostigao povijesni vrhunac u 2018. godini, sa 78 godina za žene i 68 godina za muškarce. Početkom 1990-ih, životni vijek muškaraca bio je samo 57 godina.

Posljednji sovjetski vođa Mihail Gorbačov vodio je kampanju protiv alkohola s djelomičnom zabranom, koja je smanjila potrošnju od sredine 1980-ih do 1990. Ali nakon raspada Sovjetskog saveza, potrošnja alkohola je eksplodirala, nastavljajući rasti sve do početka 2000-ih.

Pod Putinom, Rusija je uvela mjere, uključujući zabranu trgovinama da prodaju alkohol nakon 23 sata, a tu su još povećanje minimalne maloprodajne cijene i reklamne kampanje.

Ranije brojke WHO-a pokazale su da odrasli Rusi sada konzumiraju manje alkohola u prosjeku nego njihovi Francuzi i Nijemci.

Moskva je također pokrenula borbu protiv pušenja te je nedavno najavila zabranu pušenja čak i na privatnim balkonima.

Upotreba duhana pala je za više od petine u razdoblju između 2009. i 2016., te danas oko 30 posto Rusa još uvijek konzumira „tumore“.