Korekcija gena ostvarila veliki uspjeh u otklanjanju srčane bolesti

© Getty

Zajedničkom suradnjom kalifornijskog Instituta za biološke znanosti, Sveučilišta za zdravstvo i znanost u Oregonu i korejskog Instituta za bazičnu znanost, ostvaren je znakovit uspjeh u sprječavanju razvoja poznate pod nazivom hipertrofična kardiomiopatija, koja je uzrok iznenadne smrti i kod mnogih zdravih sportaša.

Proučavajući mutaciju gena, znanstvenicima je pošlo za rukom korigirati te gene tijekom ranog stadija razvoja ljudskog embrija.

Spomenuta bolest je nasljedna, a postoji 50 posto šanse da će potomak već oboljele osobe također razviti sličan poremećaj radu srčanog mišića.

Rad je objavljen u prestižnom znanstvenom časopisu Nature, a pritom je opisano kako su znanstvenici u svom istraživanju koristili spermatozoide muškarca oboljelog od hipertrofične kardiomiopatije te su gene korigirali putem tehnologije CRIPR, koja će se i ubuduće koristiti za uklanjanje genetski uzrokovanih teških bolesti. Nakon korekcije gena, oplođeno je zdravo jajašce in vitro metodom, a embriji su se razvijali tek nekoliko dana te nisu implantirani.

Oko 72 posto embrija uspješno je „popravljeno“ te nisu pokazivali znakove razvoja te bolesti. Dakako, ostaje upitno što bi se s istima događalo u budućnosti.

Ipak, spomenuta metoda i istraživanje značajan su korak naprijed ka rješavanju jednog velikog zdravstvenog problema.

Mnogi se ipak pitaju da li je „prtljanje“ po genima etički ispravno, no znanstvenike takva pitanja uglavnom ne zanimaju. Vjerojatan razlog tome je i desetljećima usađivana medijska propaganda o „zlokobnosti“ eugenike, pri čemu bi za neke čini se bio problem imati zdrave potomke, a na račun „moralnih problema.“