Izvješće katoličke novinske agencije Pillar, iznijelo je posebnu zabrinutost zbog potencijalne ugroženosti vatikanske administracije ucjenama od strane vanjskih čimbenika. Pritom Pillar posebno pridaje pozornost činjenici da je kineska državna vlast od 2016. do 2020. godine imala kontrolu nad gay dating aplikacijom Grindr, čije korištenje je otkriveno unutar zidova Vatikana.

Pillar je otkrio da je najmanje 16 različitih mobilnih uređaja emitiralo signale i povezivalo se na Grindr najmanje četiri dana između ožujka i listopada 2018. godine unutar područja države Vatikan koja nisu otvorena za javnost.

Promatrači vatikanske politike nisu mogli objasniti zašto su Vatikan i sam papa Franjo toliko oklijevali u prozivanju teških kršenja ljudskih prava koje je počinila Kineska komunistička partija i zašto je Sveta Stolica sklopila nepovoljan sporazum s Kineskom komunističkom partijom kojim je 2018. godine ustupila određena ovlaštenja za odlučivanje u imenovanju katoličkih biskupa Pekingu.

Aplikaciju Grindr kupila je kineska tvrtka za igre na sreću Beijing Kunlun Tech 2016. godine za 93 milijuna dolara, navodi se u izvješću, a prodana je američkoj tvrtki tek 2020. godine, pod pritiskom američke vlade.

Izvješće sugerira visok stupanj vjerojatnosti da bi Grindrovi podaci od 27 milijuna korisnika bili podijeljeni s kineskom vladom tijekom četiri godine pod kineskim vlasništvom, informacije koje bi mogle uključivati ​​podatke o korisnicima, privatne poruke koje se razmjenjuju među korisnicima i dokaze o spolnom odnosu i vezama dogovorenim između korisnika.

Izvješće također sugerira da postoji vjerojatnost da su vatikanski dužnosnici koji su koristili spomenutu aplikaciju pod određenom vrstom ucjene bili prinuđeni zagovarati ustupke kineskoj komunističkoj partiji te potpisivanje spornog sporazuma.

U lipnju 2019. godine Vatikan je promijenio svoju dugogodišnju politiku zabrane katoličkim svećenicima da pristupaju državnom kineskom katoličkom domoljubnom udruženju (CCPA), koje je osnovano pod vladavinom predsjednika Mao Zedonga kao paralelna crkva pod kontrolom komunističke partije.

Kardinal Joseph Zen, glasni kritičar dogovora Vatikana s komunističkom partijom iz 2018. godine o imenovanju biskupa od strane predstavnika vlasti, rekao je da taj dogovor nije ni izbliza tako destruktivan kao “Pastoralno vodstvo” koje je izdao Vatikan omogućavajući katoličkim klericima članstvo u CCPA.