Korištenje magnetske rezonance u predviđanju razvoja autizma

Na slici vidimo obojena područja mozga koja su kod budućih autista rasla puno brže nego kod druge djece. (Foto: Hazlett/Nature)
Obojena područja mozga koja kod djece s budućim razvojem autizma rastu mnogo brže. | © Nature

Korištenjem magnetske rezonance te posebnih računalnih algoritama, istraživači su kod dojenčadi koja imaju stariju braću i sestre s autizmom, u čak 80 posto slučajeva uspješno predvidjeli razvoj autizma do dobi od dvije godine.

Istraživanjem je utvrđeno da određena područja mozga djece kod koje će se kasnije razviti autizam, rastu brže u razdoblju između 12 do 24 mjeseca starosti. Kod ostale djece rast tih dijelova mozga tekao je sporije.

Ovo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Nature, navodi kako je autizam moguće predvidjeti prije pojave simptoma, koji se obično javljaju između druge i treće godine života.

Objavljena studija navodi kako je u istraživanju sudjelovao veliki broj djece iz SAD-a, a sve pod vodstvom dr. Josepha Pivena iz Sjeverne Karoline.

Piven ističe kako je za utvrđivanje mogućeg razvoja autizma vrlo važno otkrivanje biomarkera prije dijagnoze. Nakon što se autizam već dijagnosticira, mozak je bitno promijenjen.

Prema statistici, u SAD-u trenutno 3 milijuna ljudi boluje od nekog oblika autizma, a procjene govore da na svako od 68 djece, dolazi jedno koje će imati probleme s autizmom. Dojenčad sa starijom braćom i sestrama s autizmom ima i veći rizik za razvoj istog.

Unatoč ovom napretku u otkrivanju autizma zasad nema poznatih metoda koje bi ovu prijetnju mogle spriječiti ili otkloniti nakon razvoja poremećaja.