Korištenje mirisnih sapuna može privući komarce

Korištenje sapuna za skidanje vlastitih tjelesnih mirisa može se činiti razumnom strategijom izbjegavanja komaraca na temelju toga da ako vas ne mogu namirisati, ne mogu vas ni ubosti.

Međutim, studija sugerira da bi vas mirisi sapuna mogli učiniti privlačnijom metom, umjesto da vam pomognu da ostanete inkognito, jer je istraživanje pokazalo da komarci preferiraju miris dobrovoljaca koji su se prali s tri od četiri testirana popularna brenda sapuna.

Znanstvenici koji stoje iza istraživanja rekli su da komarce može privući sapun jer, kada se ne hrane krvlju, unos šećera nadopunjuju biljnim nektarima.

“Činjenica da uzimamo te cvjetne, voćne mirise i stavljamo ih na svoja tijela znači da sada isti predmet miriše kao cvijet i kao osoba u isto vrijeme”, rekao je Clément Vinauger, koji je vodio rad na Politehničkom institutu Virginije i Državnom sveučilišnom institutu. “Bilo bi to kao da se probudite i osjetite miris nečega što je i kava i muffini. Vrlo privlačno.”

Međutim, studija je također primijetila da se učinci sapuna ponešto razlikuju među ljudima, vjerojatno zbog interakcije između sapuna i jedinstvenog profila mirisa svake osobe.