Korzika: Harpuni, sjekire i tučnjava na plaži zbog fotografiranja žena u burkiniju

Pictured, angry crowds protest on the streets of Bastia after the violent incident in Sisco
Fotografija prikazuje prosvjed u Bastii, dan nakon sukoba na plaži u Siscu

Sjekire i harpuni letjeli su na plaži tijekom tučnjave koja je izbila nakon što je jedan turist fotografirao žene koje su nosile burkinije na Korzici.

Tučnjava je izbila u subotu između skupine muslimanskih obitelji iz sjeverne Afrike i lokalnih stanovnika.

Jedan turist u prolazu je fotografirao žene koje nose burkini na plaži u blizini naselja Sisco na francuskom otoku.

Kada su mu se sjevernoafrički kupači usprotivili, umiješala se skupina lokalnih mladića koji su stali u obranu fotografa.

Čitaj: Korzikanski separatistički militanti upozorili da će bez oklijevanja odgovoriti na svaki islamistički napad

Svađa je ubrzo prerasla u tučnjavu, budući da su se sjevernoafrički muškarci naoružali i krenuli prema Korzikancima. Jedan od muškaraca pogođen je harpunom, a također je u bolnici završila i jedna trudnica, koja je dio grupe muslimana.

Nemiri na Korzici, koji su uslijedili nakon tučnjave na plaži, rasplamsali su se kad su se lokalnim mladićima pridružili njihovi roditelji i drugi mještani iz sela. U znak odmazde za ozlijeđene mladiće, od kojih su dvojica završili pogođeni harpunima, mještani su zapalili automobile koji pripadaju spomenutim kupačima.

Prema pisanju francuskog lista Le Monde, jedan muškarac zadobio je dvije ozlijede harpunom, nakon što je njegov sin pretučen u tučnjavi u kojoj su letjele i kamenje i boce.

Dvojica muškaraca koji su dio skupine muslimana, također su ozlijeđena, a ukupno su zapaljena tri auta, te je petero osoba završilo u bolnici.

Na mjesto događanja pozvana je specijalna policija kako bi smirila situaciju. Lokalni gradonačelnik Ange-Pierre Vivoni izjavio je: „To se dogodilo jer je turist fotografirao Magherbinse [sjevernoafrikance] koji nisu željeli biti fotografirani. To je bio čisto trivijalan razlog za početak.

Tijekom jučerašnjeg dana, skupina od oko 500 ljudi održala je prosvjed u Bastii, glavnom gradu Korzike, okupivši se ispred zgrade gdje navodno žive oni koji su sudjelovali u tučnjavi. Na teren je ponovno pozvana specijalna policija koja je morala smirivati situaciju.

Francuska je proteklih dana uvela zakon o zabrani nošenja burki, koji ženama ne dopušta prekrivanje lica u javnosti.

Tako bi se žene koje se recimo zateknu na plaži u Cannesu, a imaju u potpunosti prekriveno tijelo i lice, mogle suočiti s kaznom od – 38 eura – i to samo ako odbiju napustiti plažu.

Thierry Migoule, šef općinskih službi u Cannesu, stao je iza zabrane burkinija.

Ne govorimo o zabrani nošenja vjerskih simbola na plaži, ali nametljiva odjeća koja se odnosi na povezanost s terorističkim pokretima je ono s čime smo u ratu.

Ja naprosto branim uniformu koja je simbol islamskog ekstremizma.

Međutim, kritičari opravdano tvrde da zabrana burkinija neće riješiti problem, već će dodatno prouzročiti daljnje sukobe i poslužiti kao „poklon“ za regrutiranje novih terorista Islamske Države.

Izvor: Daily Mail