Korzikanski separatistički militanti upozorili da će bez oklijevanja odgovoriti na svaki islamistički napad

579a64eac36188780c8b4567

Militantna organizacija na francuskom otoku Korzici javno je upozorila borce Islamske Države da će odgovoriti bez oklijevanja na svaki napad koji se dogodi na tom otoku.

FLNC October 22 je militantna organizacija nastala iz Nacionalnog oslobodilačkog fronta Korzike (FLNC), separatističke organizacije. U izjavi koju su dali lokalnim medijima rekli su da će „odlučno i bez oklijevanja odgovoriti na svaki teroristički napad koji se dogodi na tlu Korzike“, dodajući da bi francuska vlada bila glavni krivac ako se takav napad doista dogodi.

Cilj salafista je očito sprovesti ISIL-ovu politiku ovdje, i mi smo spremni na to“, kazali su u izjavi.

Vaša srednjovjekovna filozofija nas ne plaši“, dodali su, urgirajući na muslimane na Korzici da odbace radikalni islam i obavijeste policiju o radikaliziranim pojedincima.

Ako Islamska Država pokrene akcije na našem tlu, samo zajedno ćemo ih moći pobjediti.

Dodali su da će u slučaju napada francuske vlasti biti krive jer nedovoljno štite njihov otok. „Francuska vlast će biti odgovorna ako se dogodi napad na Korzici, jer oni znaju tko su radikalni islamisti na Korzici.“ Također su zatražili od francuske vlade da se povuče iz međunarodnih vojnih intervencija, jer se „posljedice kasnije događaju na našem tlu“.

Militanti ISIL-a su, prema riječima FLNC-a, pokušali napasti Korziku, ali su „njihovi planovi osujećeni i spriječeni“. Francuska vlast negira spoznaje da je ikakav napad na Korzici planiran niti spriječen.

Tenzije su porasle u posljednje vrijeme na tom mediteranskom otoku. U travnju je džamija spaljena do temelja, a krajem prosinca su se održale protuarapske demonstracije prilikom čega je došlo do velikih sukoba demonstranata s policijom.

FLNC October 22 je ilegalni korzikanski nacionalistički pokret koji se pojavio 2002. godine nakon burnih godina i događaja na tom otoku tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada se stranka FLNC (Fronte di Liberazione Naziunale di a Corsica), koja je zahtjevala nezavisnost Korzike, raspala na tri grupacije – FLNC October 22, FLNC-UC i FLNC-1976.

Izvor: RT