Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je u četvrtak da će u slučaju da Izrael prizna ovu zemlju, Kosovo otvoriti ambasadu u Jeruzalemu.

Veze Republike Kosovo s SAD-om su odlične. Susreo sam se s predsjednikom Trumpom, a njegov pristup prema nama jednak je kao i njegovog prethodnika. SAD 100 posto podržava budućnost Kosova,“ izjavio je Thaci.

Ako bi Izrael priznao Kosovo, ja bih otvorio kosovsku ambasadu u Jeruzalemu,“ dodao je.

Brojne države svijeta još uvijek nisu priznale Kosovo otkako je ono proglasilo svoju neovisnost od Srbije 2008. godine. Od ukupno 200 država svijeta, Kosovo je priznalo njih 117, prenosi Sputnik.

No, Kosovo su priznale 23 članice EU (82 posto) 25 članica NATO-a (86 posto), što im daje određeni kredibilitet u međunarodnoj zajednici.

Ovakva situacija dovela bi do određenih paradoksa i kontradiktornosti. Naime, Izrael je zemlja koja se samovoljno proglasila „isključivo židovskom državom“, u kojoj su druge etničke i vjerske manjine zapravo građani drugog reda. O odnosu prema afričkim imigrantima ili okupiranju palestinskih teritorija i etničkom čišćenju ne vrijedi ni trošiti riječi.

Brojni srpski nacionalisti smatraju Kosovo „srpskim Jerusalimom“, aludirajući na njihove višestoljetne pokušaje etničkog čišćenja tog područja od albanskog stanovništva koje je većinom – muslimanske vjere.

Ironično, države koje nisu priznale ili su povukle priznanje Izraela, mahom su zemlje s većinskim islamskim stanovništvom sa sjevera Afrike i Bliskog istoka.

Prema nedavnom pisanju RTS-a, Srbija ima „odlične odnose“ sa Izraelom, pri čemu se ističu gospodarska i diplomatska suradnja.

Pored svega, sjetimo se i da je nedavno poznati izraelski moralni ucjenjivač Efraim Zuroff upravo u srbijanskom listu Večernje novosti, pljuvao po Hrvatima, pri čemu je „Oluju“ nazvao „zločinačkom akcijom“, dok bi o mitu Jasenovca snimio film, kako bi Hrvate blatio na Zapadu.

Zuroff bi snimao film o prošlosti Jasenovca, ali ne spominje rasističku sadašnjost Izraela