U novom izvješću se navodi kako je samo deset posto marokanskih „maloljetnih“ imigranata koji su posljednjih godina došli u Švedsku zapravo maloljetno, dok su ostatak odrasli.

Oko 1.800 muškaraca iz Maroka podnijelo je zahtjev za azil u Švedskoj u posljednjih sedam godina, ali nakon bliske suradnje s vladom Maroka taj broj je ove godine pao na 55, javlja švedska televizija SVT.

Christian Frödén, voditelj grupe u graničnoj policiji u Stockholmu, pohvalio je suradnju s marokanskom policijom koja je svojim švedskim kolegama omogućila pristup bazama podataka s otiscima prstiju, govoreći: „Kada otkrijemo njihov identitet, oni napuštaju zemlju i odlaze u druge gradove u Europi kao što su Barcelona ili Pariz. Ne žele da policija zna tko su, jer onda mogu biti kažnjeni i protjerani u Maroko.

Brojke pokazuju da velika većina onih koji tvrde da su djeca – taj status dolazi s dodatnim pravima i zaštitom – su zapravo odrasli.

Jedan marokanski imigrant koji je uhvaćen u laži oko svoje dobi bio je 22-godišnji Ali koji je prošle godine došao u Švedsku tvrdeći da ima 16 godina.

Ali je rekao da su ga drugi imigranti potaknuli da laže o svojim godinama kako bi imao bolje šanse za dobivanje beneficija od švedske vlade, ali nakon što je marokanska baza podataka s otiscima prstiju pokazala da je punoljetan, bio je prisiljen živjeti na ulicama baviti se kriminalom kako bi stekao novac.

Nema budućnosti u Švedskoj. Znam da će Odbor za imigracije reći da nemam pravo biti ovdje i da moram otići iz Švedske“, rekao je Ali dodavši da se želi preseliti u Belgiju gdje navodno ima veze kako bi zarađivao za život prodajući – drogi, ali trenutno navodno nema sredstava za kupnju karte do tamo.

Švedska nije jedina zemlja koja surađuje s marokanskom policijom kako bi identificirala navodne manje imigrante u kriminalnim uličnim bandama. U Francuskoj je policija uhitila 1.500 marokanskih imigranata, ali ih je 2018. deportirano samo – šest.