„Napad“ bespilotnih letjelica na saudijska naftna postrojenja raspirio je već goruće napetosti na Bliskom Istoku, očekivano povećavajući cijene sirove nafte uslijed sve većeg straha od pada opskrbe i mogućeg rata protiv Irana.

Dotični „napad“ na velike saudijske rafinerije nafte u Abqaiqu i Khuraisu , za kojeg se bez ikakvih relevantnih dokaza okrivljuje Iran, smanjio je proizvodnju Saudijske Arabije za 50 posto i uništio više od pet posto globalne dnevne proizvodnje. Posljedice udara dovele su do neizvjesnosti na naftnom tržištu jer je nejasno kada naftni gigant može vratiti operacije u normalu.

Oglas:

           

Analitičari upozoravaju da će proći duže nego što se prvotno mislilo da se ponovno otvore rafinerije koje su ugašene nakon što su napadi izazvali velike požare. Neki stručnjaci vjeruju da će proći nekoliko mjeseci prije nego što se cijele tvornice vrate u normalu, ali proizvodnja će se možda nastaviti ranije od toga.

Iako su proizvodni pogoni Saudi Aramco zatvoreni, zabrinutost zbog pada opskrbe samo su sve veće. Cijene sirove nafte već su porasle, ali je nepoznato koliko bi mogle rasti.

U ponedjeljak su cijene nafte na svjetskim tržištima skočile za više od 10 posto, što je najviša razina u protekla četiri mjeseca.

Ako bi tenzije porasle do točke kad je bi tjesnac Hormuz mogao ostati zatvoren, tada bi cijena nafte mogla porasti na 100 dolara za barel.

Međutim, ne slažu se svi kako bi manja proizvodnja mogla gurnuti cijene do 100 dolara. Tržišni analitičar David Madden s tržišta CMC tvrdi da je takav nalet „vrlo malo vjerojatan“, ali ipak očekuje da će se cijena nafte ipak povećati.

Saudijska Arabija je praktički vodeća zemlja OPEC-a, a drugi članovi naftnog kartela mogu nadoknaditi nestašicu kraljevstva ako postignu sporazum sa savezničkim državama, smatraju analitičari. Kuvajt, UAE i Rusija koja nije članica mogu iskoristiti svoje rezervne kapacitete za to.

Međutim, to ne znači da će OPEC i drugi veliki izvoznici nafte povući smanjenje proizvodnje za koju su se dogovorili prošle godine kako bi ojačali tržište, izjavio je izvršni direktor Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF) Kirill Dmitriev.

Geopolitička neizvjesnost ostaje na snazi, ali u ovoj je fazi preuranjeno donositi bilo kakve zaključke o sporazumu o OPEC+“, rekao je Dmitriev. „Ovaj je ugovor jedan od ključnih faktora koji stoji iza stabilnosti na naftnim tržištima.

Subjekti koji se oslanjaju na saudijski uvoz mogu početi tražiti alternativne izvore opskrbe, rekao je za Abdessamad al-Azani, vanredni profesor na odsjeku za poslovanje i ekonomiju katarskog sveučilišta. Na taj način SAD mogu postati glavni profiter slijedom nevolja Saudijske Arabije.

SAD mogu postati takva alternativa, [američki predsjednik Donald] Trump jasno je dao do znanja kada je napisao da pošiljke nafte sa Bliskog Istoka nisu potrebne“, rekao je al-Azani.