Iako se borba protiv ISIL-a u toj zemlji bliži kraju, sukobi u Siriji daleko su od kraja. Uz svu silu različitih skupina i geopolitičkih interesa prisutnih u Siriji, daljnji tijek sukoba krajnje je neizvjestan, stoga vrijedi revidirati koji su glavni akteri zbivanja u Siriji, te kakvi su njihovi međusobni odnosi.

Sirijska vlast

Još od 2011. godine, sirijska vojska nastoji povratiti kontrolu nad teritorijem kojeg su zauzele terorističke skupine i oporba potpomognuta stranim silama. Uz podršku Rusije, Irana i Hezbollaha, sirijska vojska borila se protiv ISIL-a, „umjerenih“ pobunjenika i džihadističkih skupina poput Al Nusre. Istovremeno, u više navrata sirijska vojska našla se metom zračnih napada Izraela i SAD-a, iako niti jedna od tih dviju zemalja nisu službeno objavili rat Damasku. Iako se sirijska vlast protivi kurdskim nastojanjima za stvaranje nezavisne države, razna izvješća govore da Assadova vlast potiho potpomaže kurdske milicije u borbi protiv turske vojske na sjeveru.

Postrojbe sirijske vojske, rujan 2016. / SANA

ISIL

Ova zloglasna skupina trenutno je na izdisaju u Siriji, te drže još samo sitne enklave nekadašnjeg golemog prostora kojeg je osvojila unatrag nekoliko godina. ISIL je 2014. godine proglasio kalifat na prostoru zauzetih teritorija Sirije i Iraka. Dva najpoznatija ISIL-ova uporišta, Mosul u Iraku, te Raqqa u Siriji, pali su. ISIL je praktički u sukobu sa svima, sirijskom vojskom, pobunjenicima koje podupire SAD, Kurdima, Rusijom, Hezbollahom, Turskom, Iranom.

Slika pripadnika ISIL-a, nepoznatog datuma / AFP

Rusija

U rujnu 2015. godine, Rusija je započela sa zračnim udarima na zahtjev sirijske vlasti. Ciljajući ISIL i džihadističke skupine, uključujući one koje financira SAD, ruska kampanja u suradnji sa sirijskom vojskom preokrenula je tijek rata u Siriji.

Ruski pilot ulazi u Sukhoi Su-25 / AFP

Iran

Iran je od početka bio vjeran saveznik Damasku, pružajući pomoć u oružju i ljudstvu od 2013. godine. Teheran vidi sukob u Siriji kao pokušaj SAD-a, Izraela i Saudijske Arabije da destabiliziraju Bliski istok i potkopaju iranski utjecaj u tom području. Iran je pored toga svjestan da bi pad aktualne sirijske vlasti bio nedopustiv geopolitički poraz.

Zapovjednik Quds postrojbi Iranske revolucionarne garde Qassem Suleimani / AFP

Turska

Turska je od početka rata podupirala razne militantne skupine, ponajviše u nastojanju da suzbije Kurde na sjeveru Sirije. Ankara vidi kurdsku YPG miliciju kao suradnika Kurdistanske radničke stranke, koju turska vlast smatra terorističkom skupinom. Iako su i SAD i Turska fokusirani na rušenje aktualne sirijske vlasti, nedavno su te dvije zemlje došle u politički sukob zbog američke pomoći kurdskim snagama u Siriji.

Turske snage u Idlibu / AFP / Ilyas Akengin

Sjedinjene Američke Države

Unatoč protestiranju sirijske vlasti, SAD su započele sa zračnim udarima u Siriji u rujnu 2014. godine, pod izlikom borbe protiv ISIL-a. Međutim, Washington nikad nije skrivao želju za svrgavanjem Bashara al-Assada, te su shodno tome CIA i Pentagon aktivno uključeni u naoružavanje i obučavanje sirijskih pobunjenika. Amerikanci su u posljednje vrijeme fokusirali svoju potporu na Kurde, što je izazvalo reakciju Turske, koja je prošli mjesec ušla u Siriju s ciljem da uništi kurdske oružane skupine, u ofenzivi koja opasno prijeti da eventualno dođe do sukoba turskih i američkih postrojbi.

Američki vojnik u blizini Raqe, lipanj 2017. / AFP / Delil Souleiman

Izrael

Od početka sirijskog građanskog rata Izrael je izvršio nekoliko desetaka zračnih udara i raketnih napada na sirijski teritorij, tvrdeći da nastoji spriječiti krijumčarenje iranskog oružja Hezbollahu. 2016. godine izraelski ministar obrane Moshe Ya’alon izjavio je da je Iran glavni neprijatelj Izraela, te da ako padne vlast u Siriji, Izrael bi radije htio vidjeti da ISIL zavlada tim prostorom nego Iran i njegovi saveznici. Izrael je također u više navrata potpomagao militantne skupine na Golanskoj visoravni, te je otvoreno podupro stvaranje nezavisnog Kurdistana, što je razljutilo i Ankaru i Damask.

Izraelski F-15 / AFP / Jack Guez

Hezbollah

Hezbollah je šijtski politički pokret i militantna skupina iz Libanona, koji se 2012. godine uključio u sirijski sukob na strani sirijske vlasti. U više navrata Izrael je navodno bombardirao konvoje Hezbollaha u Siriji, napade za koje je Damask rekao da potkopavaju protuterorističke operacije u toj zemlji.

Pogreb vojnika Hezbollaha koji je poginuo u Siriji

Saudijska Arabija

Saudijci su, zajedno sa svojim partnerima, bili glavni finacijeri raznih pobunjeničkih skupina u Siriji, a mnogi dokazi upućivali su na to da su često potpomagali i razne terorističke skupine poput Al Nusra Fronta. Saudijci ponajviše žele svrgavanje Assada zbog njegovih dobrih odnosa s Iranom. Prema riječima sirijskog predsjednika, Saudijci su Assadu čak nudili ulazak u rat na njegovoj strani s preduvjetom da raskine sve veze sa Teheranom.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir, pored UN-ovog specijalnog poslanika za Siriju Staffana de Misture / AFP / Fayez Nureldine

Al Nusra Front

Trenutno znana kao Jabha Fateh al-Sham, Al Nusra Front je teroristička skupina koju smatraju sirijskim ogrankom Al Qaede. Organizacija čiji je cilj svrgavanje vlasti i uspostava islamskog emirata sa šerijatskim zakonima, najavila je svoje osnivanje u siječnju 2012. godine. Ova skupina također se borila sa svima pomalo, od sirijske vojske do ISIL-a, no u više je navrata ostala zabilježena njihova suradnja s takozvanim „umjerenim“ pobunjenicima koje financira i podupire SAD.

Pripadnici džihadističke skupine Al Nusra Front / AFP / Karam Al-Masri

Kurdi

Većinu teritorija koja se trenutno nalazi pod njihovom kontrolom, Kurdi su osvojili upravo u borbama protiv ISIL-a. Sirijska vlast oštro se protivi ideji o kurdskoj neovisnosti, no posljednjih tjedana glavni kurdski problem je turska vojska koja je došla na sjever Sirije  kako bi ga „očisitila od terorista“. SAD vojno potpomaže kurdske snage, što je izazvalo bijes turske vlasti i narušilo odnose dviju savezničkih zemalja.

Borci SDF-a nakon pobjede u Raqqi /Reuters / Erik De Castro

Što još čeka Siriju?

Budućnost Sirije doista je neizvjesna. Nakon upjeha u svladavanju ISIL-a, Sirija je i dalje taoc hrpe nepozvanih stranih vojski i skupina. Dok Izrael vreba na Golan na jugu, a Kurdi, poduprti od strane Washingtona, pozivaju na osamostaljenje sjevera, biti će pravo čudo ako Sirija kao zemlja izađe iz ovog sukoba teritorijalno netaknuta.

IZVORRT