Ruski državljan Andrej Kirsanov optužen je za prodaju tisuća cheatova za online igre World of Tanks i World of Warships, uzrokujući štetu od procijenjenih 9 milijuna dolara. Prijeti mu do pet godina zatvora.

Slučaj Kirsanova prvotno je trebao biti suđen u Moskvi, no sud je donio odluku da se suđenje prebaci u njegov rodni grad Jekaterinburg. Ovaj slučaj predstavlja prvi presedan kriminalnog suđenja kreatoru cheatova u igri u Rusiji. Optužen je za kreiranje i distribuciju štetnih računalnih programa prema ruskom kaznenom zakonu, nakon što je navodno prodao tisuće cheatova tijekom nekoliko godina.

Optužnice su protiv Kirsanova prvotno podignute još u proljeće 2021. godine, kada je on isprva priznao krivnju. Međutim, od početka suđenja negirao je bilo kakvu odgovornost. Sada će se sud upoznati s dokazima i saslušati iskaze i iskaze svjedoka i žrtava. Ako bude proglašen krivim, Kirsanov bi mogao biti prisiljen isplatiti nastalu štetu, kao i dobiti do pet godina zatvora.

Bjeloruska tvrtka za igre Wargaming, kreator i vlasnik igara World of Tanks i World of Warships, proglašena je oštećenom stranom u ovom slučaju, a tvrde da su tisuće prijevara koje je navodno proizveo i prodao Kirsanov uzrokovale oko 9 milijuna dolara štete, jer su mnogi frustrirani igrači napustili igru ​​nakon što su naišli na varalice.

Kirsanov je navodno stvorio nekoliko programa, u rasponu od osnovnih skripti za automatsko ciljanje do potpuno autonomnih botova. Hakiranje cilja omogućilo je igračima da se automatski zaključaju na mete i zadrže 100% točnost i uvijek pogode kritične dijelove neprijatelja, dok su botovi mogli igrati cijelu igru ​​bez potrebe za bilo kakvim unosom od korisnika.

Oglas:

Hakeri i varalice su već dugo godina problem unutar industrije računalnih igara, a varanje u konkurentnim online igrama posebno je poraslo posljednjih godina i pokazalo se kao značajan izvor prihoda za kreatore cheatova. Kao rezultat toga, mnoge igre su preplavljene varalicama dok se programeri bore držati korak s mjerama protiv varanja. Uzimajući u obzir da egzodus igrača zbog neobuzdanog varanja može rezultirati odštetom u milijunima dolara, programeri i studiji počeli su tražiti od vlada da poduzmu pravne mjere protiv onih koji varaju u online igrama, kao i onih koji stvaraju i prodaju cheatove. Kreatori cheatova u zemljama poput Kine i Južne Koreje navodno su se suočili s kaznama u rasponu od nekoliko mjeseci do 15 godina, a sada bi Rusija mogla postati posljednja koja se pridružila borbi protiv online varanja.