Kreću natječaji za izgradnju Trumpovog zida

Vijeće za domovinsku sigurnost objavilo je natječaj za projektiranje i izgradnju pograničnog zida prema Meksiku, koji je bio jedno od predizbornih obećanja novog američkog predsjednika.

Formalno će nadmetanje početi 6. ožujka ove godine, a ponude će biti predane do 10. ožujka.

Postupak će biti objavljen u dvije faze, u prvoj fazi će se predavati koncepti projekata do 10. ožujka, s tim da će odabir o ulasku u drugu fazu natječaja biti objavljen 20. ožujka. Druga faza će zahtjevati predavanje ponuda za izgradnju projekta, u kojima će biti sadržana cijena izgradnje. Ponude treba predati do 24. ožujka, dok će rezultati biti objavljeni sredinom travnja.

Nedavno interno izvješće Vijeća za domovinsku sigurnost procjenilo je trošak izgradnje zida na 21,6 milijarde dolara, te vrijeme izgradne na 3 i pol godine.

Predsjednik Trump, s druge strane, vjeruje da bi troškovi izgradnje trebali biti oko 12 milijardi dolara. U Republikanskoj stranci pak predviđaju trošak od 15 milijardi dolara.

Neosigurani dio američko-meksičke granice proteže se na 2.000 kilometara.

Zid je u fazi projektiranja“, izjavio je Trump početkom mjeseca. „Mnogi kažu da sam se šalio u vezi izgradnje zida. Nisam se šalio. Ja se ne šalim.

Izvor: Daily Caller